Den fjärde statsmakten

Enligt framtidsforskaren Thomas Fürth på Kairos future är 40-talisterna den första generation som ser fram emot att åldras. När de var tonåringar ville de se gamla ut och nu vill de se yngre ut. Hur vill de leva som pensionärer? Köpstarka, friska och aktiva kommer de förmodligen ha större inflytande i samhället än dagens 65-plussare. I boken Rekordgenerationen benäms 40-talisterna som den fjärde statsmakten:

"Det rekordgenerationen – 1,2 miljoner människor med gott om tid och resurser – bestämmer sig för kan ingen hindra. Och då talar vi inte bara om sådant som konsumentbojkotter. Vem kan säga nej till en sådan köpkraft eller så många röster? och inflytande. Genom att befinna sig på livets middagshöjd, vara välutbildad och välpositionerad ökar deras makt ytterligare. Lägger vi därtill
viljan att påverka och den inlärda förväntan om att få sin vilja igenom så blir makten mycket stor. Så stor att det kan vara befogat att tala om en fjärde statsmakt." (Läs första kapitlet ur boken)

Samtidigt som åldern på vad som kallas ungdom kryper upp mot 30-årsstrecket förlängs tiden som "gammal" i takt med att medelåldern ökar. Sen 1960 har medelåldern ökat med 7 år utan att pensionsåldern förändrats vilket gör att andelen pensionärer bland befolkningen också ökar. När är man vuxen? Kommer samhällsfunktionerna att klara av trycket från allt fler starka konsumenter som vet att ställa krav och ifrågasätta myndigheternas tjänsteutbud? Den här typen av frågor har medarrangörerna till den undersökning som Rekordgenerationen baserar sig på ställt.

Jag tycker området är väldigt intressant. De stora pensionsavgångarna de närmsta åren kommer i allra högsta grad att påverka alla i samhället, vare sig vi vill eller inte. Samtidigt som många offentliganställda inom vård och omsorg går i pension ska samma offentlighet klara av att serva den ökande andelen patienter inom t.ex. äldrevården. Ingen lätt fråga, men jag vet att man inom bland annat landstingen sedan flera år tillbaka arbetat med framtidsanalyser och rekryteringsstrategier för att säkra framtida arbetstagare. En positiv effekt kan kanske bli att vårdyrkenas status ökar i takt med den större efterfrågan på arbetskraft.

2 kommentarer

Mmm… jag läste Rekordgenerationen när den kom och det är onekligen intressant. Ännu mer intressant är det att återkoppla till den gamla boken ”Jätteproppen Orvar”. För reklambranschen är hela 40-talistgenerationen lite överraskande: alltför många inom reklamen biter sig fast vid målgruppen 15-44.

Nej tack – jag ser inte fram emot att åldras. Har man en eller två åldriga föräldrar som äldrevården slagit klorna i, då inser man att man bör flytta ner i närmaste å när man inte kan hålla reda på dagarna längre.