RSS is the new black – nu även enligt Microsoft

Rssshoe_1 Steve Rubel beskriver den 24 juni som dagen vi ser tillbaka på med insikten om att "RSS ungdom upphörde och en ny era började". Microsoft general manager of Longhorn browsing and RSS technologies tillkännagav "that the next version of its Windows operating system will have built-in support for RSS Internet data feeds" (vilket i och för sig webbläsare som Safari och Firefox redan har idag EDIT: Den norska webbläsaren Opera var först av alla med RSS-stöd som kollegan Fredrik noga påpekade).

"On June 24, 2005, the users won. The age of RSS innocence ended and a new era "kicked off." RSS graduated from Geek U and is now on its way to turning pro. On June 24, 2015 we will say that this that today RSS was drafted in the first round to play in the big leagues (millions of Windows desktops). It’s Hall-of-Fame sibling, HTML, experienced the same right of passage more than 10 years ago. We should be proud of "our" baby.

The news isn’t all rosy, however. In the short term, there will be a bit of chaos. The news aggregators, for example, will need to change their business models – perhaps even as I write this. Any RSS aggregator that dreams of competing against Longhorn (e.g. by not supporting it), probably has little chance to win. What they all must do to compete now is innovate on the Longhorn RSS platform. " (Steve Rubel)

Steve resonerar också kring vad det här betyder för dels Microsoft som företag och dels den generella internetutvecklingen. Han sträcker sig så långt till att beskriva det som hänt för "The Web 2.0 era" ur allmänhetens synvinkel. Läs även inlägget om vilka default-feeds som Steve tror att Internet Explorer 7.0 och Longhorn kommer att ha installerade.