Think Tank om framtidens communities

Igår eftermiddag var jag på en mycket intressant ”Think tank” kring communities som anordnades av Fiber Optic Valley i samarbete med World Internet Institute, Center For Digital Future vid University of Southern California och II-stiftelsen. Vi var ca 20 personer och deltagare var bland annat Ove Joanson, ordförande för Sveriges Radio, Petra Malmgren, förbundsordförande för Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund), Bo Hedin, VD för Tasteline och grundare av aftonbladet.se, Patrik Lindén, informationsansvarig på II-stiftelsen, Mikael Kedbäck, VD på SeeSaw och Janne Svensson, Survey Manager på WII.

Igår eftermiddag var jag på en mycket intressant "Think tank" kring communities som anordnades av Fiber Optic Valley i samarbete med World Internet Institute, Center For Digital Future vid University of Southern California och II-stiftelsen. Vi var ca 20 personer och deltagare var bland annat Ove Joanson, ordförande för Sveriges Radio, Petra Malmgren, förbundsordförande för Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund), Bo Hedin, VD för Tasteline och grundare av aftonbladet.se, Patrik Lindén, informationsansvarig på II-stiftelsen, Mikael Kedbäck, VD på SeeSaw och Janne Svensson, Survey Manager på WII.

Jeffrey Cole, professor vid Annenberg School for Communication inledde med att berätta om forskningsarbetet som pågått i USA en tid kring de här frågorna. Jeff är även Director för Center for the Digital Future och rådgivare åt George Bush i media- och telekommunikationsfrågor (tidigare även för Bill Clinton). Under ledning av honom diskuterade vi brett kring förändringarna de senaste åren när det handlar om internetnärvaro, kommunikationsvägar och konstruktion av identitet i virtuella världar. Vi var även inne på copyrightfrågor, open source-forskning (med Tsar-viruset som belysande exempel) och forskning som visar rollspelens förmåga att skapa kompetenta personer med "business skills". Personliga erfarenheter blandades med deltagarnas kunskap och resultatet av våra diskussioner kommer tillsammans med ytterligare intervjuer ligga till grund för olika forskningsprojekt kring communities i Sverige. Under senare delen av eftermiddagen kommunicerade vi på svenska och då höll Johan Bång, Process Manager på Future Position X i trådarna. Han berättade efteråt att han är intresserad av att skapa en fokusgrupp kring bloggar som en del i forskningen.

Jag kommer att rapportera mer när jag fått dokumentationen från mötet (då slipper jag att själv försöka återge alla intressanta saker ur minnet och kanske missa viktiga bitar).

2 kommentarer

Jag har ett fördrag på G ”Mot vilket samhälle är vi på väg?”, med en del annorlunda perspektiv, vilket jag nu på ett eller annat sätt ska ha ut i debtten. Huvudbudskapet är TÄNK!, vilket kanske inte är något man vinner popularitetsomröstningar med.
Mvh
Rolf Wasén, fil. dr.
Sällskapet för BioSynergism

Editerat:
Jag har ett föredrag på G ”Mot vilket samhälle är vi på väg?”, med en del annorlunda perspektiv, vilket jag nu på ett eller annat sätt vill ha ut i debatten. Huvudbudskapet är TÄNK! Kanske inte är något man vinner några ”popularitetsomröstningar” med.
Mvh
Rolf Wasén, fil. dr.
Sällskapet för BioSynergism