Ajax for dummies

Vad är egentligen Ajax? När jag pratade med Fredrik S på vår it-avdelning på jobbet så fick han något drömskt i blicken samtidigt som det inte gick att ta miste på entusiasmen. Efter att vi pratat en stund om Ajax och hur det kommer att förändra villkoren för webbproduktion drastiskt så utbrast jag:
– Så du menar att Ajax gör att webbsidor kan bete sig som ett vanligt program, installerat på datorn?

Där kom jag något på spåren och det hjälpte mig som teknisk idiot att förstå lite av vad det handlar om. En annan polettnedtrillare var mitt första besök på Google Suggest (se bilden nedan) där du samtidigt som du skriver sökorden får förslag på liknande sökningar samt även hur många träffar sökningarna ger. Samma teknik används för Google Maps där kartor ritas upp allt eftersom du scrollar dig runt i världen.

Google_suggest_1

Vi som har Gmail märker även Ajax-tekniken varje dag då webmailen beter sig snarlikt en installerad klient. Beta Alfa har skrivit ett bra inlägg om Ajax som jag också tycker förklarar tekniken:

"Normalt (eller förr) så laddade man en webbsida från servern. Fyllde i eventuella formulär, klickade Skicka och skickade tillbaka till servern. Sedan väntade man på svar. Med Ajax så sköts all datahämtning i bakgrunden och på ett mycket mer dynamiskt sätt. Enbart den data som verkligen behövs hämtas – när den behövs."

Mer om Ajax (och vad som kännetecknar begreppet Web 2.0) hittar du bland annat i ett inlägg hos Henrik Torstensson och i ett inlägg av Jesse James GarretAdaptive Path:

"An Ajax application eliminates the start-stop-start-stop nature of interaction on the Web by introducing an intermediary — an Ajax engine — between the user and the server. It seems like adding a layer to the application would make it less responsive, but the opposite is true."

1 kommentar

Det enda Ajax jag känner till är rengöringsmedel … Är det sånt du gör rent datorn med? 😉
Fin luva på oxen!
Snygg blogg, kommer kaske tillbaka och läser mer vid tillfälle.