Bisonkrönika för bloggåret 2005

Det är snart dags att sätta punkt för ett innehållsrikt bloggår. Jag har gått igenom alla publicerade inlägg på bisonblog under året och här kommer en liten årssammanfattning.

Det är snart dags att sätta punkt för ett innehållsrikt bloggår. Jag har gått igenom alla publicerade inlägg på bisonblog under året och här kommer en liten årssammanfattning.

Januari
Jag ligger däckad i maginfluensa och ser i princip dygnet runt på nyhetssändningarna från Tsunamikatastrofen. Via min mobil bloggar jag i 9600 kb/s om det ofattbara dödstalet 150.000. Andra inlägg under månaden handlade bland annat om krishanteringen efter Anna-Lindh-mordet, limmet som för oss närmare varandra och den oförändrade lönediskrimineringen i reklambranschen.

Februari
Mattias läste Och världen skälvde och berättade hur den hjälpte honom att göra en resa från ordfrontsvänster till liberal kapitalist. Filipinerna sköter PR-jobben och urvattnar konsultåterväxten på hemmaplan. Företagen byggde varumärken med hjälp av Storytelling – precis som de alltid gjort, och äntligen berättade Ben Silverman allt jag någonsin velat veta om PR (men inte vågat fråga). Vidare börjar fejkade företagsbloggar bli ett etablerat begrepp.

Mars
Jag föreläser om nätverkande, corporate blogs och framtidens kommunikation för medarbetarna på Result och Torget. Jag diskuterar även Open Source Marketing med Ola Ahlvarsson och skriver ett inlägg om Fredrik Hallbergs uppsats i ämnet. Fantastiska Sara Damber, grundare av Friends och projektledare för Flicka-projektet sätter press på medias makthavare. Doves Campaign for real beauty ger tillfälle att reflektera kring samhällsnyttig kapitalism. Institutet för framtidsforskning berättar hur våra familjer kommer att se ut i framtiden.

April
40-talisterna utnämns av Kairos future till den fjärde statsmakten och Nicholas Ind på Springtime berättar om Employer branding och vikten av rekryteringsarbete även under lågkonjuktur. About-Face bekämpar sjuka skönhetsideal och vill stärka självförtroendet hos kvinnor i alla åldrar.

Maj
Sveriges Radio lanserar Podradio och den österrikiska marknadsföraren Daniela Terbu gästbloggar om Corporate blogs. Begreppet proffsbloggare landar i blogosfären och gräsrotsrörelsen börjar växa sig till ett livskraftigt träd. Efter förfrågan från Billy McCormac gästbloggar jag på JKLs blog om företagsbloggande och dess olika skepnader. Det fantastiska Bloggforum 2 äger rum på JMK i Stockholm. Som vanligt skrev jag en rapport efteråt.

Juni
Jag berättar hur jag skulle sköta interninformationen om jag var informationschef på Skandia när det blåste som värst. Det 101:a inlägget på bisonblog består av tips om hur du ökar din kreativitet från Hugh Macleod på Gapingvoid.

Juli
Ola Larsmo skriver intressant om de tusen Charlies armé och hur det nya, digitala mediet ändrar förutsättningarna för Habermas offentliga och privata sfär. Stig Hadenius oroar sig för att tabloidiseringen hotar det skrivna ordet. Linklaters lanserar Sveriges första blawg och Goodgame berättar om det tragiska självmordet av en EverQuest-spelande yngling.

Augusti
Jag gör ett litet blogguppehåll pga USA-roadtrip. Nöjd över att ha fått uppleva New Orleans innan översvämmningen skriver jag om SVTs satsning på den fiktiva webbplatsen kring TV-serien Kommissionen som är inriktad på myndighetskommunikation och krishantering.

September
Eleonora Cattana och Maria Börgeson skrev en uppsats om bloggarnas politiska roll och jag intervjuade en av författarna kring deras resultat. Jag deltog som en av tjugo personer på en intressant Think tank om framtidens communities med bland annat Jeffrey Cole, professor vid Annenberg School for Communication, Ove Joanson, ordförande för Sveriges Radio, Petra Malmgren, förbundsordförande för Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) och Bo Hedin, VD för Tasteline och grundare av aftonbladet.se Även HMs Kate Moss-affär uppmärksammades i ett inlägg i september.

Oktober
Mercedes säljer bilar med hjälp av iPod-integrering och Elizabeth Albrycht menar att marknadsföring kan motverka cynism. Jag gläds åt Rallarsving och FCZ, två banbrytande tv-program när det kommer till mansroller i ungdomskulturen. JKL anordnar ett seminarium om bloggar i allmänhet och företagsbloggande i synnerhet. Föredragande var bland annat Erik Stattin och Alexander Mason.

November
Mattias Durnik rapporterar från SIME att skräddarsytt är framtiden och det fantastiska Bloggforum 3 innehåller många intressanta föreläsningar och möten. Ajax är inte ett rengöringsmedel utan istället ett sätt att programmera webbsidor så att de beter sig som en installerad klient.

December
Jag reflekterar kring ekonomin i nätverksspelens värld och det faktum att Blocket kan fungera som handelsplats för virtuella spelkaraktärer. Viggo träffar Adam Bly som berättar om Seed. Vi får veta att "Science drives culture". Och i tunnelbanan är allt som vanligt. Bisonblogförfattaren sträcker på sig lite extra när N24.se nämner bloggen som en av sex "bra näringslivssajter med nyhetsflöden".

Framtiden
Om 2006 innehåller lika många spännande tankar och uppslag så är jag mer än nöjd med att hoppa på det tåget. Jag tror att vi kommer att få se en avmattning av blogghajpen där många bloggar läggs ned eller slutar uppdateras och de som verkligen hittat sitt format fortsätter med större inflytande och läsarkrets än tidigare. Återigen, blogg är ett format och inte en genre(som Henrik brukar säga). Det är det personliga och privata redaktörsskapet för mediainnehåll som är revolutionen, inte bloggtekniken i sig.

2 kommentarer