Sveriges mest inflytelserika bloggar?

Åh vad vi gillar listor. Idag publicerade tidskriften DSM sin lista över landets viktigaste opinionsbildare. Kul att se att min gamla klasskompis från högskolan, Evin Rubar, hoppade direkt in på sjätteplatsen. Vilka bloggar har opinionsbildande ställning? Nedan listas de 80 bloggar som mediebevakningsföretaget Observer anser att deras 3000 kunder kan ha nytta av att bevaka.

Åh vad vi gillar listor. Idag publicerade tidskriften DSM sin lista över landets viktigaste opinionsbildare. Kul att se att min gamla klasskompis från högskolan, Evin Rubar, hoppade direkt in på sjätteplatsen.

Inside_the_newsVilka bloggar har opinionsbildande ställning? En mycket svår fråga där svaret dessutom ändras dag för dag. Observer är Sveriges största mediebevakningsföretag och bevakar 1 800 källor på Internet, 1 200 tryckta medier, 200 radio- och TV-kanaler, nyhetsbyråer, databaser m.m. Nedan listas de 80 bloggar som Observer anser att deras 3000 kunder kan ha nytta av att bevaka. Det betyder nödvändigtvis inte att de skapar samhällsopinion, men Observer bedömer att dessa bloggars inlägg på ett eller annat sätt kan påverka affärsverksamheten hos deras kunder.

456 Berea Street
Alla talar svenska
Annas blog feat Mel E
Annica Tiger
Annika
Attac
Beneath a steel sky
Biblioteksbloggen
Biblioteksrelaterat
Bildt comments
Bisonblog
Blind Höna
Carinas blog
Chadie
Copyriot
Deeva
Det perfekta tomrummet
Det progressiva USA
Diagnos
Dibbuk
Dick Erixon
Doublescreening
En dröjande blick
En till Jenny
Entreprenörsbloggen
Erik Stattin
Errata
Framtidstanken
Fredrick Federley
Frihet framför allt
Frihetspropaganda
Gastronomen
Gimped
Günthers snabbnoterade
Gärningsmannaprofilen
Haja:-min kultursida på nätet
Hakank blog
Hedgehog in a storm
Henrik Alexandersson
Henrik Torstensson
Hertze
I chydenius fotspår
Idas blogg
Internetbrus
Issambre
Jinges Blogg
JKL Group
Johan Lindfors
Johan Norberg
K-märkt
Malins blog
Manolo
Margot Wallström
Markmedia
Media Culpa
Mine
Mitt liv som populärkultursjunkie
Nicklas Lundblad
Nya ordlekar
När jag ändå har ordet
Opposition
P-blogg
Peter Lindberg
Pirazine
PJ just nu
På spaning med Berit Andnor
Researcher
Sblogg
Stationsvakt
Steffanie Muller
Stockholm Spectator
Streetartfunderingar
Subjektiv
Sven Otto Littorin
Svensson Svensson
The Broken Face
The house of ideas
The Jet Set Junta
Världsherravälde
Yukio

Observers mediebevakningslistor

15 kommentarer

Jag tycker listan ser likadan ut som för ett år sedan – har de inte uppdaterat sig något sedan dess?
Flera av ovanstående har ju dessutom lagt ned, flyttat på sig eller väldigt drastiskt minskat antal inlägg gjorda per månad.

Flera av de största bloggarna saknas ju helt. Vad man än tycker om Esbati så är hans blogg större än Federleys. Och en blogg som ”Libertarian in Room 101”, vilken omtalats i Ekots bloggkrönika flera gånger, saknas. Saknas gör också Linda Skugges blogg, och flera andra liknande bloggar med många besökare.
Underlig lista, det där…

Problemet är nog delvis att listan sammanställdes i oktober och i bloggars tidsspann är det i det närmaste en evighet.
Däremot finns det flera inflytelserika bloggar som funnits under nästan hela 2005 och ändå inte finns med på listan – antingen får Observer inse att det kräver en bra mycket mer dynamisk bevakning av bloggar eller så får de be kunderna bevaka intressant.se och knuff.se

En orsak skulle kunna vara att listan som är publicerad på Observers sajt inte är aktuell och att de förändrat bevakningen men inte uppdaterat pdf-filen. Ska se om jag får tag i någon på Observer som kan reda ut hur det ligger till.

Dock är det ju inte alltid antalet besökare som avgör genomslagskraften hos bloggen ur Observers kunders perspektiv. Det handlar ju om vilka besökarna är och om dessa sedan agerar på ett sätt som kan påverka företagets verksamhet.

Intressant helt klart. Det dumma känner jag är att det nästan enbart är ”gamla” bloggare som har hamnat på listan, alltså bloggare som började blogga före 2005. Att en blogg som ”Svensson svensson” är med på listan är också väldigt konstigt. En blogg om mestadels privata saker är inte så jätte-oponionsbildande enligt mig. Men det är kul att bloggare räknas som viktiga ändå.

Observers uppdaterade bloggbevakning

I början av februari listade Bisonblog de bloggar som mediabevakningsföretaget Observer hade på sin lista över källor att hålla ögonen på. Det föranledde att de fick förklara hur de gör urvalet.
Nu har de släppt en uppdaterad lista från den 16 febru…