Ryktet om Jaikus död är betydligt överdrivet

I veckan kom nyheten om att mikrobloggtjänsten Jaiku blir open source (det vill säga att vem som helst kan använda koden till tjänsten och utveckla den efter eget behov) och samtidigt flyttas över till Google App Engine. Dödsstöten för en lågprioriterad tjänst i Googles portfölj eller början på ett nytt kapitel? Jyri Engeström, Jaikus grundare, är i alla fall entusiastisk på den egna bloggen:

"Soon, anyone, for free and
with little effort, will be able to install and modify the Jaiku code,
launch it on App Engine, and run their own microblogging platform.
Combine that decentralization with standards such as
OAuth and the forthcoming activity stream standards, and what we're
seeing here is the accelerating trend away from microblogging being a destination to microblogging being a pervasive and ubiquitous part of the fabric of the web itself. Now that's cool."

Ungefär samtidigt ökar intresset för Jaikus konkurrent Twitter i Sverige. Även det svenska alternativet Bloggy, grundat av Jonas Lejon, har fått uppmärksamhet. Men den största mikrobloggen på den svenska marknaden skulle jag säga är Facebooks statusuppdatering, även om den vare sig marknadsförs eller benämns som en mikroblogg. Dock är grundprincipen densamma – att tala om för sitt nätverk vad man gör, var man är eller hur man mår.

Mikrobloggar är för övrigt ett av de bästa verktygen för den som är ute efter att bygga facerank.

Läs även med fördel Isabelle Ståhls inlägg om statusuppdateringsantropologi.

2 kommentarer

Du har verkligen en poäng. Jag använder mest status-funktionen som en sorts ”påa” för min riktiga blogg. Är folk intresserade, läser de långversionen där.
Men det är ändå sjukt hur beroende jag (och större delen av min generation) är av att folk läser om mig och mitt liv. Vi vill synas. Jag behöver det.