Ebba von Sydow är väldigt Ebba von Sydow

De flesta har en åsikt om Ebba von Sydow. Jan Gradvall har skrivit en artikel om henne till Publicistklubbens årsbok som nu finns i sin helhet på gradvall.se. Att vara Ebba von Sydow handlar bland annat om att alltid ha kontroll, att jobba stenhårt och att vilja bli som Sladjan Osmanagic. Det personliga varumärket är alltid i fokus. Enligt Gradvall har alla journalister något att lära sig av Ebba.

"När du beskriver världen du skildrar, där fem centimeter på ett byxben hit eller dit beskrivs som livsavgörande, så framgår humorn i det hela. Men humorn framgår inte för de som inte förstår sammanhanget.

”Men det är ju det som är roligt. Att driva lite med dom. När jag skulle börja med min blogg på Expressen kom jag dit tidigt på morgonen. Blogg var något nytt, jag var en av de första på tidningen som började. De hade regnat på vägen dit och jag funderade: ’Vad skriver man egentligen i en blogg?’ Till slut skrev jag bara vad som hänt den morgonen. Att jag powerwalkat till jobbet och fick regnfläckar på min Gucci-väska. Oj, vad arga folk blev. Det strömmande in mail och telefonsamtal. Hur kunde en journalist på en av Sveriges största tidningar oroa sig för regnfläckar på sin Gucci-väska? Hallå, det var på skoj.”

Jan Gradvall tycker att många tidningar är för stela och okreativa i deras sätt att försöka nå nya och framförallt unga läsare. I slutet av artikeln kritiserar han etablerade journalister.

"Ingen journalist kan 2006 vara okunnig om ekonomiska förutsättningar eller bortse från distributionen. Ändå är det många som tror sig stå över det. Scenerna på vissa dagstidningar påminner om Titantic. Någon påpekar att det sprungit läck på bakre däck: Bonnier Newspapers har förlorat över en miljard de senaste tre åren. Men stråksektionen i den fina salongen spelar på som inget hänt."

Hela artikeln på gradvall.se
[Länktips: Vassa Eggen]

2 kommentarer

Hej igen, ville bara säga tack för tipsen om uppsatserna, jag har kollat lite på de och hittat et par intressanta saker.
/Tone
-som följer din blogg från och med nu 🙂

Det roligaste hon har gjort är att i ett intervjusvar på ett självklart sätt komma fram till att hon ju måste vara arbetarklass eftersom hon arbetar så mycket. Det retade gallfeber på hela den socialdemokratiska kolossen. Att någon med hennes förutsättningar och karriär har mage att använda det begrepp som de har mutat in, utan tillåtelse! Man har lyckats bli ganska inflytelserik om ens uttalande provocerar självaste regeringspartiet och dess rörelse. Partisekreterare Ulvskog rasade mot Ebba i ett Almedalstal el.motsv. Stor humor!