Skillnaden mellan ny och gammal journalistik

Isobel Hadley-Kamptz illustrerar skillnaden mellan nya och gamla medier genom att belysa hur en artikel om den amerikanska presidentkandidaten Barack Obama i The Atlantic blir underlag för ett blogginlägg på Svd.se samt en DN-artikel. Den förstnämnda skriven av Martin Gelin som flitigt citerar ursprungsartikeln och länkar till densamma. Den sistnämnda skriven av Lennart Pehrson som knappt nämner ursprungsartikeln och heller inte länkar till den.

Enligt Isobel Hadley-Kamptz visar exempelet på skillnaden mellan nya och gamla medier. Jag skulle också vilja säga att det visar på skillnaden mellan ny och gammal journalistik. Båda artiklarna är skrivna av journalister på uppdrag av en större dagstidning – så långt inget nytt. Det nya är angreppsättet och synen på källhänvisning. Där har en bloggvärld med svår länkfetish banat väg för en ny relation mellan läsare, skribent och källa. Isobel Hadley-Kamptz skriver:

"Det här illustrerar skillnaden mellan olika synsätt på media. I det nya
sättet (för att uttrycka sig lite slappt) erkänner man andra människors
insatser och inser att det viktiga för läsaren är att ta del av den
ursprungliga analysen. I det gamla sättet tar man andras tankar och
låtsas att de är ens egna och utgår från att ingen ändå har läst den
där amerikanska tidningen man snott från."

3 kommentarer

Citatet är verkligen ”Huvudet på spiken”. Tyvärr gör det ont att slå huvudet på spiken och många vågar inte förändra sig till det bättre. Vi kanske får vänta på att släktet dör ut helt. Lite som med 40-talisterna i företagen. först nu när 80-talisterna kommer in och 40-talisterna går i pension blir det förändring (hoppas) vad gäller öppenhet mm.

Intressant. Har faktiskt inte tänkt på att bloggare faktiskt är ärligare en andra, men det känns logiskt. Även om avarterna finns inom vår värld också.
Men jag tycker också det illustrerar vart mediavärlden är på väg, vilket vi ju kort diskuterat. Den svenska bloggen bidrar med relativt lite input i systemet, liksom svensk media gör. Däremot har amerikanska bloggar som Tech Crunch börjat bli flitigt citerade (eller inte citerade) tom i Aktuellt. Vi läser, packar om och presenterar. Tangenterna glöder men spaden är nedgrävd.

Nja, visst har det att göra med en ny attityd bland yngre journalister (eller snarare journalister som tagit till sig hur nya medier fungerar). Men den beror inte bara på en allmänt generös syn på information och källhänvisningar, utan också på ängslighet och riskminimering; det är ju lätt att bli avslöjad på nätet. Om du har hämtat stor del av innehållet i din artikel från en annan källa kommer det nsabbt att avslöjas, och då är det bättre att köra med öppna kort direkt.