Journalister ska tåla kommentarer – fortsatt debatt om ”näthatet”

Journalister ska tåla att granskas och kommenteras av besökarna. I alla fall om Caroline Andersson, redaktionschef på Expressen.se får bestämma. Idag publicerade jag Internetworlds webb-tv-panel om anonyma kommentarer och "näthat". Deltagare i diskussionen var Alfred Ruth från Internetworld, Olle Lidbom från Vassa Eggen och Caroline Andersson från Expressen.se. Moderator var Magnus Höij, chefredaktör på Internetworld.

"–Tidningar måste bjuda in till
diskussion. Det ser annorlunda ut idag. Journalisterna får vara med på
att man tycker till om deras skrivande. Seriösa användare vill inte se
ickeseriösa användare. De kommer att larma och se till att det plockas
bort och städas undan. De är snabba på att meddela om det spårar ur,
säger Caroline Andersson"

Iwdebatt

Läs min artikel om paneldiskussionen och kolla på
inslaget på Internetworlds sajt.

Det jag själv funderar på och som inte debatteras i panelen är vad man egentligen menar när man säger att man vill minska näthatet. Som att hatet bara kan uppstå på nätet. Min övertygelse är att känslorna finns där oavsett och att det är kanaliseringen av dem som är själva "problemet". Det finns alltså långt djupare samhällsaspekter av att "komma tillrätta med näthatet" än att bara skapa bra filter. Även om det naturligtvis är en bra lösning för att kunna fortsätta ha användargenererat innehåll med hyfsad nivå.

Diskussionen kring varför vi människor känner så mycket hat och frustration är en separat men inte oviktig del av hela näthatskakan som utspelat sig i media och bloggosfären de senaste veckan. Jag efterlyser fler inlägg på det temat.

Relaterat: Bloggdebatt om näthat – en trött tillställning. (Publicistklubbens debatt som jag var på förra veckan)

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

1 kommentar

Hat och mobbing och allt relaterat är verkligen trist. Men nog tappar hatdebatten i kraft när den startades av att drottningen av slentrianprovocerandet, Skugge, hoppade av pga taskiga kommentarer?!
Blir lätt att tycka att she had it coming.
I övrigt tror jag att debatten relativt raskt blåser över och att vi kan börja fokusera på förändringen i kommunikation istället för det enögda stirrandet på bloggen.