Facebook – you think that’s scary?

Äh, vad säger ni? Det är väl lika bra att jag fortsätter skriva om Facebook eftersom det ändå är det enda folk verkar snacka om nuförtiden. Jag registrerade mig den 2 juni och sedan dess har mailboxen inte fått en lugn stund. Vet inte hur många hundra notifier-meddelanden om nya "friend requests", "wall posts" eller "superpokes" jag fått sedan dess. Det råder Facebookfeber.

Men kritiska röster saknas inte. Precis som jag skrivit om tidigare har Facebook kritiserats för att vara en sluten plattform. Sluten på det sättet att det inte går att exportera informationen utanför sajten. Men nu har det i alla fall blivit möjligt lyfta ut vissa delar av sajten via RSS rapporterar Techcruch. Björn Fant utvecklar i ett roligt resonemang hur olika sociala tjänster kan kombineras med hjälp av tekniken.

Andra kritiska röster handlar om integritet och demografisk kartläggning av individer. Den information som användarna matar in på Facebook kan naturligtvis användas med tvivelaktiga syften, om fel personer lägger händerna på den. Och hur nära vill vi att företagen kommer oss? Ska jag vara glad för att äntligen få reklam som riktar sig till bara mig och som jag antagligen har ett visst intresse av? Eller ska jag förfäras över hur mitt privata rum långsamt håller på att dräneras och istället ersättas med ett fullt synligt "livsflöde"?

Det har gjorts en del roliga filmer med Facebook-tema. En av mina favoriter är Facebook Infomercial som jag skrev om här (Confirm! Confirm! Confirm!). Men det finns också filmer med en något mer allvarlig approach.

Nils Gustafsson tipsar om filmen Does what happens in the Facebook stay in the Facebook? (se nedan). Det är en härligt konspiratorisk film som dels tar upp sajtens användarvillkor och dels presenterar de personer som ligger bakom finansieringen av Facebook samt deras koppling till amerikanska myndigheter som CIA, försvarsdepartementet och Information Awareness Office. Jag har inte faktakollat informationen i filmen överhuvudtaget (lite mer bakgrundsinfo här). Men oavsett sanningshalten så lyfter den integritetsfrågorna på ett bra sätt. Enjoy.

Fler inlägg i min miniserie om Facebook på bisonblog:

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , ,