Hur många nätverk orkar du vara med i?

Network
Igår ringde Sara Berg från Sydsvenskan och ville prata sociala nätverk på internet, bland annat med utgångspunkt från mitt inlägg om Facebook häromdagen. Det blev ett samtal om varför människor väljer att umgås på nätet, den ökade chunkifieringen av internet och mina tankar om framtiden.

Några fragment av det jag sa kom med i den här artikeln. Ingen rocket science, men en del intressanta frågeställningar väcks helt klart när man reflekterar kring hur nätsamhället påverkar människors sociala interaktion på längre sikt. Precis som jag säger i citatet nedan tror jag den största drivkraften för människor att gå med i ett community är om deras vänner och bekanta redan finns där.

"Men hur orkar folk egentligen? Vara med i alla dessa forum. Risken
borde vara ganska stor att det snart blir viktigare att berätta vad man
gör än att faktiskt göra det. Fredrik Wass jobbar som redaktör på tidningen Internetworld och
skrev nyligen ett inlägg på sin blogg Bisonblog.se om
internetnätverkandet. Han har även sidor på Myspace, Youtube, Flickr,
Jaiku och Facebook.

–Jag tror det handlar om att man vill vara där ens vänner är. Människan
är social av naturen och om det här är sättet folk umgås på, så har man
inget val."

Ur artikeln Livet med vännerna flyttar till datorn.

Johanna Look reflekterar kring Facebook och sociala medier i allmänhet på sin blogg och konstaterar att tekniken gjort det möjligt att vidga sitt nätverk utöver den fysiska närmiljön. 

"När man förr — hårt generaliserat visserligen — var hänvisad till de
människor som levde i ens närhet fick man söka minsta gemensamma
nämnare med dem. Idag kan vi vara mycket friare och hitta människor på
andra sidan vårt arma klot som har samma smala intresse som vi har."

Analyser och tankar kring vad som händer med den mänskliga kommunikationen när internet blir en allt större del av våra liv är oerhört intressanta. Vad händer med politiska system, hierarkier och maktstrukturer? Hur ser ett samhälle med ständigt uppkopplade medborgare ut? Kommentera gärna när du vet svaret. Tills dess fortsätter jag nöta mina funderingar mot omvärlden, både i bloggform och i det verkliga livet.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

Det blir som nya klaner, via nätet, istället för som förr efter släkttillhörighet eller blodsband.
Det är inte sämre, människor man har kontakt med via olika communities kan man ha mycket gemensamt med och knyta bra kontakter.
Men samtidigt poppar det upp väldigt många olika communities just nu. Några kommer att överleva och några dör ut av dem, så måste det bli.

intressant skrivet. Jag tror att facebook, jaiku & co bara främjar den extrema uppvisningskultur som människor lever i idag. när man gör något tänker man hela tiden att man måste föreviga det på foto eller i text så att man kan och visa upp det för omvärlden sedan. förevigandet blir viktigare än upplevandet. men bryr sig omvärlden verkligen? är det så viktigt att få berätta om sin verklighet virtuellt, finns det inga fysiska receptorer som kan registrera en? det hela handlar om ett maniskt behov av att vara sedd, känslan av att man inte har någon identitet om den inte existerar i andras ögon. ens livsflöde måste synas. på facebook är det lätt att framställa sig precis som man vill, man väljer bort och framhäver valda delar. man blir ett slags varumärke nästan. skrev lite om det här. http://www.aftonbladet.se/punktse/natkronikan/article556153.ab