Google gör en Facebook – fast bättre

Både MySpace (här), Facebook och Microsoft (här) har talat samma språk när det gäller nätets framtid. Det handlar om plattformar. Och nu tar Google nästa steg. Efter en tids rykten och spekuleringar stod det igår klart att Google lanserar OpenSocial på torsdag. Det handlar om ett gäng API:er som låter utvecklare skapa tjänster som kan användas på flera olika sociala sajter, förutsatt att de stöder tekniken. Techcrunch skriver:

"Google wants to create an easy way for developers to create an
application that works on all social networks. And if they pull it off,
they’ll be in the center, controlling the network."

Enligt Techcrunch innehåller OpenSocial tre typer av API:er som låter utvecklare få tillgång till olika typer av information från deltagande sajter. Det handlar om:

  • Profile Information (user data)
  • Friends Information (social graph)
  • Activities (things that happen, News Feed type stuff)

Målet för Google är att bli ännu öppnare för externa utvecklare än vad Facebook är. Och Techcrunch pekar på flera argument för att sökjätten kommer att lyckas. Bland annat handlar det om att utvecklare inte behöver lära sig något särskilt "markup language" för att arbeta med tjänsten. Och samtidigt finns inte samma typer av begränsningar för vad utvecklarna får göra med tekniken som i Facebooks applikationer. En lansering i precis rätt tid enligt Techcrunch:

"The timing of OpenSocial couldn’t be better. Developers have been
complaining non stop about the costs of learning yet another markup
launguage for every new social network platform, and taking developer
time in creating and maintaining the code. Someone had to build a
system to streamline this."

1 kommentar