Apkiosken

Jag vet inte vilka som hade det värst. Aporna som var tvungna att stå ut med enfaldiga turister och vara i fångenskap hela dagarna, eller vi som var tvungna att faktiskt tala med de enfaldiga turisterna samt konstant känna hettan från stekhällen i ryggen. Första dagen på jobbet var en måndag i mitten av juli. Semestersverige gick för högtryck och jag kastades in i ett inferno. Till höger hade jag en meny med sifferkombinationer för varje rad. Till vänster en kassaapparat som bara kunde användas med koder, inga riktiga summor. Framför mig stod cirka tjugo personer i kö för att få köpa ett djungelmål, en gorillaglass eller något annat med djurlikt namn. Jag var snabbmatsförsäljare i Apkiosken, ett av Kolmårdens djurparks svindyra matfällor.

Det var bara att köra igång. Efter några dagar blev det vardag. Varje morgon tog jag den lånade bilen från Norrköping ut till Kolmårdens djurpark. Det tog ungefär tjugo minuter. När jag kom fram till Safariparken svängde jag höger och åkte in på "körvägen". Det är en enkelriktad väg som går runt hela djurparken. Jag hade passerkort till området och tyckte att det var häftigt att köra omkring inne på området. Och ungefär där slutade det som var spännande med jobbet. Resten gick som sagt på rutin ganska snabbt.

Varje kväll luktade jag stekos. En lukt som inte riktigt gick bort, även om jag duschade. Men det var mitt första sommarjobb. Ja, mitt första jobb överhuvudtaget. Det fanns en ära i det förstås. Pengarna räckte precis till en förstärkare har jag för mig. I september var det jag som gick till Expert Linden och införskaffade ett stycke Sonymaskin. Mycket nöjd.

Vilket var ditt första jobb?

2 kommentarer

Första seriösa, vid 14-års ålder: Monterade sump-pumpar och lindade wirebuntar i ett garage i en gudsförgäten företagspark den varmaste sommaren i mannaminne. Min kollega som egentligen var pensionernad: -jaså, du vill bli advokat. Jojo, min son hade också drömmar och skulle utbilda sig, men nu kör han buss.