Googlecut? – onlinevideo är hetast på nätet just nu

När Internetworld rankade Sveriges bästa sajter satt jag i juryn. Vi utsåg svenska Jaycut till bästa sajt i kategorin Nöje samt årets nykomling, och nu kommer rykten om förestående Googleuppköp av företaget. Det handlar om en webbaserad tjänst där användarna kan ladda upp, redigera och exportera videoklipp. Idag träffades riskkapitalister och IT-företag i behov av finansiärer på SIME Innovation Day i Stockholm. Jaycuts grundare och vd Jonas Hombert bekräftade till Ekonominyheterna att ett möte med Google fanns med på dagsagendan. Han berättade även att Jaycut tagit in riskkapital från ett brittiskt riskkapitalbolag enligt Ekonominyheterna.

"Jonas Hombert på Jaycut avslöjar att de varit i kontakt med flera stora aktörer. "Det har funnits intresse från internationella aktörer", säger han, utan att specificera närmare vem det handlar om. […] På frågan om Google är en av de stora aktörerna svarar Jonas Hombert svävande. Han medger dock han ska träffa bolagets representanter. "Jag har faktiskt möte med dem i dag", säger han."

[Via Henrik Torstensson]

Det är förstås ingen tvekan om att video på nätet är hett just nu. Tjänster som Bambuser gör det möjligt att livestreama video direkt från mobiltelefonen, överallt, närsomhelst. Och Jaycut är ett extremt intuitivt redigeringsverktyg med stora möjligheter att sätta standarden för videoredigering online. Samtidigt försöker gänget bakom Videoplaza att göra video på nätet lönsamt åt sina kunder. Det är svårt att säga hur framtiden ser ut, men den kommer garanterat att filmas i realtid, någonstans, av någon, för dig.

Så här löd motiveringen från Internetworld när Jaycut vann pris i Topp 100-tävlingen:

"Glöm dyra programsviter för videoredigering. Glöm light-versionerna
också. Framtidens videoredigering för vanligt folk finns på webben –
hos Jaycut. Enkelt, tillgängligt och alltid nära till hands. Hemvideo
har vuxit till en riktig folkrörelse. Från Youtube-superstjärnor och
FejmTV-kompisar till skakiga filmsnuttar från senaste utlandsresan på
Facebook. Och det handlar inte i första hand om hd-upplösning,
alpha-kanaler eller färgkorrigering. Det handlar om att ha kul. Jaycut
gör videoredigering till ett folkligt nöje – och det är roligare än
någonsin."

SIME Innovation Day

Intensiva diskussioner på SIME Innovation Day idag.

2 kommentarer