Live från Reboot: Kenya stakar ut framtiden

Det är i Afrika det händer. Redan nu kan vi lära oss mycket om framtidens internetbeteende genom att titta på utvecklingen i till exempel Kenya. Mer sms sänds varje dag i Nairobi än i New York. Mitt första pass på Reboot idag handlar om hur mobiltjänster utvecklas i Afrika.

Mamamikes_at_reboot
Att driva en startup i Nairobi är en utmaning. Internet är väldigt begränsat när det gäller bandbredd. Att ladda upp en video på youtube kräver planering. Man gör det på natten när det inte är lika mycket trafik.

Eftersom tillgång till nätet är begränsat blir mobilen ofta startpunkten för att komma ut på nätet. Man använder mobilen för att kolla mail, besöka facebook etc. Dessutom är kostnaden för själva telefonen mycket lägre än för en laptop vilket gör att det ofta blir människors första kontakt med nätet.

Mobilerna fungerar också som valuta-växlar. Förut skickade folk pengar i ett kuvert, gav det till en busschaufför som skulle åka till den stad där mottagaren fanns. Nuförtiden laddar man telefonen med den summa man vill skicka och överför pengarna via nätet. Förbetalda telefonkort är en egen valuta i sig. Man skickar ”air time” till varandra. ”Här är 10 dollars air time till din telefon, grattis på födelsedagen”.

MamaMikes hjälper Kenyanska immigranter att skicka pengar till sitt hemland. Tidigare har många använt t.ex. Western Union med höga avgifter. Via MamaMikes skickar man gåvor, som till exempel presentkort för matbutiker, skolavgifter eller mer konkreta saker som blommor, födelsedagspresenter eller varför inte en get. Tekniken används även vid krissituationer för att skicka hjälp till släktingar i nöd.

Här är en youtube-film som presenterar MamaMikes upplägg; MamaMikes saves the day:

__

Läs fler live-inlägg från Reboot:
Waste = Food
Kollektiv tankekraft
The Post-Everything Future
Kenya stakar ut framtiden
Relationships 2.0
På väg in i demokratisamhället (för första gången)
Nodal points förändrar mediekonsumtionen – den sociala realtidswebben är här

1 kommentar