Live från Reboot: Relationships 2.0

Mitt andra pass på Reboot handlade om hur vi bygger och sköter våra relationer online och offline. I ett omklädningsrum (Room 1) på konferensområdet samlades ett 20-tal personer för att prata relationer på nätet. Helt klart har den miljö där vi både skaffar och fördjupar k’ontakter förändrats radikalt i och med internet. Men vilka relationer är nära och vilka är ytliga när vi får full tillgång till varandras information och livsmönster?

20080627079
Jodi Church-Wagner höll i diskussionen som böljade markant. Ett intressant spår är hur olika sociala sajter erbjuder olika öppna eller slutna platser för kontaktskapande. Någon jämförde skillnaden mellan en stor social sajt som Facebook och messenger-klienten på datorn som skillnaden mellan epicentrumet på en fest och parkeringsplatsen utanför.

”När man träffar en tjej på en fest som man gillar så går man ut utanför festlokalen för att prata med henne. Man ställer sig inte mitt på festen för att prata. Detsamma gäller på nätet. Vi kanske hittar en person via en sajt eller ett community, men när vi vill bekanta oss mer ses vi via MSN Messenger eller olika enskilda chattfunktioner”

Samtidigt som fördelarna med de sociala arenorna på nätet avhandlades diskuterades även hur riktiga möten fortfarande är hårdvaluta, hur mycket gemenskap det än går att hitta online. Min egen ståndpunkt är att det som vanligt inte handlar om antingen eller, utan både och. Onlinelivet genererar offlinemöten. 20080627080Offlinelivet genererar onlinemöten. Ett tydligt bevis på det är att jag sedan länge kommunicerat online med cirka 20 av personer som befinner sig på konferensen, ofta via Jaiku eller i bloggkommentarer hos varandras bloggar. Vi ses regelbundet på konferenser och webbaktiviteter offline, och vi ses lika regelbundet online. Men gemenskapen startade på nätet, och har nu flyttats till verkliga livet. De flesta jag känner har flera nära vänner eller partners som de hittat via nätet. Men självklart är den fysiska verkligheten lika viktig.

Läs fler live-inlägg från Reboot:
Waste = Food
Kollektiv tankekraft
The Post-Everything Future
Kenya stakar ut framtiden
Relationships 2.0
På väg in i demokratisamhället (för första gången)
Nodal points förändrar mediekonsumtionen – den sociala realtidswebben är här

1 kommentar

Fredrik – otroligt kul att du är på Reboot. Så lyxigt att få läsa dina rapporteringar. Jag hade verkligen velat vara där – men sitter fast i just det – mina egna rapporteringar. Skriv hårt!