Stockholm år 2026

DN På Stan låter ett antal Stockholmare berätta om hur staden och samhället ser ut om tjugo år. Det bjuds på väldigt många intressanta tankar, de flesta om saker som gäller mer än bara Stockholmare. En del av visionerna känns dock mer som femtio år framåt i tiden i vissa fall. Men det blir inte lika roligt om man bara skriver om de realistiska förväntningarna. Här följer några kortgluttar från varje spådom.

Nybrokajen DN På Stan låter ett antal Stockholmare berätta om hur staden och samhället ser ut om tjugo år. Det bjuds på väldigt många intressanta tankar, de flesta om saker som gäller mer än bara Stockholmare. En del av visionerna känns dock mer som femtio år framåt i tiden. Men det blir inte lika roligt om man bara skriver om de realistiska förväntningarna antar jag.

Här följer några kortgluttar från varje spådom.

"Framför allt kommer tjänster att efterfrågas, det blir mindre viktigt för människor att äga saker – det viktiga blir att använda dem. Det viktiga blir inte att äga bilen utan att åka i den. Ett möjligt exempel är att om man jobbar hela dagen vill man kanske gå ut och gå på lunchen. Men eftersom man är kontorsklädd drar man sig för att släpa med sig extrakläder. Kanske kan man då gå ner och hyra kängor, en regnjacka och oömma byxor. I dag verkar det kanske absurt – varför ska man betala för att hyra en jacka fast man har en hemma?"
Thomas Fürth

"Alla cyklar på tantcyklar och det finns inga bilar förutom taxibilar som det vimlar av och det är svinbilligt att åka taxi, så alla gör det hela tiden. Alla som föds får en valfri pudel i doppresent av staten. Det är bara för att det är vetenskapligt bevisat att alla blir mer harmoniska av husdjur och då valde Sverige pudeln eftersom det är en tanthund plus att dom är superintelligenta och vid det här laget kan dom redan prata. "
Catti Brandelius

"Det kommer att finnas nya spännande märkesbyggnader. Det nyutbyggda Stadsbiblioteket där nästa generation stockholmare lyssnar på sagor. Där vi läser tidningar från farfars hemland. Där vi tar en latte (?) och lyssnar på Madonnas allra senaste skiva (!). Från kongressanläggningen vid Klara kommer hjärtläkare i hela världen vandra genom staden och vilja komma tillbaka igen och igen. Nobelmuseet lockar flera barn och ungdomar att läsa fysik. Och Sverige bryter USA:s dominans bland pristagarna!"
Ingela Lindh

"Männen tar ut tre fjärdedelar av föräldra­ledigheten och kräver rätten till sina känslor. De vill få vara ledsna, rädda och svaga och ändå anses attraktiva. Maskulint initiativ kandiderar till riksdagen. Våldsbrottsligheten bland män, som kvinnomisshandel, är nu mycket långt från 2005 års höga siffror. Ett problem är dock att allt fler män bara vill jobba deltid. 70-75 procent av alla högre chefsposter innehas av kvinnor. Arbetsgivaren har upptäckt att kvinnor kan hålla flera bollar i luften samtidigt, är mindre prestigefyllda och betydligt bättre på att få människor att samarbeta. Vi har naturligtvis en kvinna som statsminister."
Carin Götblad

"Vi lever i andan av "solidarisk individualism", som Cirkus Cirkör uttrycker det. Vi som bor i staden vet att de vi möter på gator och torg är medskapande i helheten. Varenda blick är del i det stora. Vi färdas alla i samma båt och vi delar på samma plats. Och båten är livet och platsen är Stockholm. År 2026 har vi fattat att blicken och hejjet till tjejen eller killen i kassan på Konsum är en del av kulturen, det som faktiskt skapar staden. Vi är helt inne på att med äganderätten till staden följer ett eget ansvar för tillvaron."
Lina Sjöquist

"Det tredje Stockholmsförsöket" hand­lar – som DN tidigare rapporterat – om att förhindra den utveckling Stockholms politiker och regionplanekontor föreslog kring år 2000. Att bygga nya stadskärnor utanför den gamla staden. Som kunde konkurrera med city. Den framgångsrika politiken har drabbat bostadsrättföreningar och fastighetsägare i "gamla staden" hårt. Priserna har fallit tio år i rad. Försöket ses allmänt som det gamla etablissemangets sista chans."
Jerker Söderlind

1 kommentar

Hej Fredrik!
Helt klart tips om kul läsning! Vi får se vilka av dessa skribenters förutsägelser som slår in och och vilka som inte slår in. Framtiden brukar ju sällan bli som man gissar…
/Lars Carlén