Spanarna i P1 hittar fram till molnet

Clouds

”Molnet förändrar allt”. Det var rubriken på det stora reportaget om nätets påverkan på människors kommunikation som jag gjorde till tidningen Fokus i april. Du kan läsa alla del-artiklar här.

Det gläder mig att den användbara metaforen för vårt ”elektroniska medvetande” börjar dyka upp på fler ställen. I fredagens avsnitt av P1:s Spanarna var molnet – eller cloud computing, veckans spaning från Göran Everdahl. Men han hade förstås varit i New York och inte på Fokus.se för att hitta fram till begreppet.

”Det är ett paradigmskifte. Unga i New York har slutat öppna posten. Det anses inte vara så viktigt. Är det viktigt så kommer det via e-mail. […] Biljetter, försäkringar och deklarationer. Allt oftare finns de bara på en server som man har kontakt med. Om den surrar i Spånga eller Singapore spelar mindre roll”, säger Göran Everdahl under sin spaning. 

Som ytterligare tecken på trenden pekar Everdahl på att Apples nya tjänst Mobile Me har symbolen av ett moln och att storföretag som Dell vill ta patent på begreppet.

Vidare handlar diskussionen om hur människan är programmerad att älska moln. Och molnet var även surrealisternas favoritmotiv. Men även molnet kan vara av ondo enligt spanarna. Därför tror Göran Everdahl att vi kommer att återvända till jordelivet fyllt av individuella lagringsmedier även i framtiden.

”Det ligger lite lågt. Det är vacker men det ligger nära marken på ett hotfullt sätt.”

"I verkligheten är moln kalla och man sjunker igenom dem och störtar och dör. Om servern ligger nere så regnar alla uppgifter bort. Då hamnar vi i limbo mellan himmel och helvete. I framtiden återvänder vi till jordytan från molnet. Inte till papper och post, men till våra egna filer på våra egna hårddiskar.”

Jag tror inte att han får rätt.

[Tipstack: Trivologi]

1 kommentar

Spanarna har varit en tradition sen jag var 12 kanske.
Förr var dom gudar som hade stenkoll på allt som inte fanns i min småstad.
Nu inser man att de på flera sätt är som bloggare. Personer som ligger steget före i informationsinhämtningen, kommer långt med att läsa en tidning från andra sidan havet och sen tolka om det för oss resten med syntes av pusselbitarna.
Bloggosfären är dock bättre på transparensen. Mer erkännande av andra och inte fejka kreddkoll ständigt. När någon sen synar deras kort ”har du sett den filmen som du pratar om” så får de ofta krypa till korset.
När man själv fått lite mer skinn på näsan, omvärldsöverblick samt lever ett liv där något som kom för en månad sen inte längre är nytt så blir man inte lika lättimpad.
Men ändå varje fredag. Idag till exempel.