Spotify sakta men säkert

Sveriges hetaste musiktjänst är Spotify. Och det redan innan den officella lanseringen. Jag har använt tjänsten i 1,5 år och precis som jag skrev i inlägget Spotify kan revolutionera ditt musiklyssnande så har det förändrat sättet jag lyssnar på musik från grunden. Se även min intervju med grundaren Daniel Ek i Veckans Affärer från april i år. Idag rapporterar även samma tidning om ryktena kring att två svenska riskkapitalbolag ska ha gått in med pengar i företaget.

De personer som fått tillgång till tjänsten har genast känt trycket från bekantskapskretsen. Alla vill ha en invite för att ta reda på vad ”all the buzz is about”. Men hittills har antalet användarkonton varit hårt begränsade och i ren frustration har det skapats Facebookgrupper med namn som Who do I have to blow to get a Spotify account. I förra veckan förändrades dock situationen.

Spotifyfestberns
Spotify har nu börjat släppa ut fler invites och allt fler får tillgång till tjänsten. De beta-testare som tidigare haft ett användarkonto har nu fått möjlighet att bjuda in fler medlemmar, men fortfarande med vissa begräsningar.

I helgen anordnades dessutom en Spotify-fest på Berns i Stockholm (bild till höger) där vi som var där kunde se Spotifyanhängarna med egna ögon. Många talade om att det var en releasefest för tjänsten, men det har inte bekräftats vare sig innan eller efter festen. Och antalet invites är fortfarande begränsat till ett fåtal per befintlig användare, ibland bara en eller ingen alls.

Tystnaden från Spotifys ledning samt ett begränsat invite-system är två bra sätt att skapa buzz kring tjänsten. Det bygger förstås på att de som faktiskt använder tjänsten är nöjda och sprider budskapet om hur bra den är (vilket det här blogginlägget är ett exempel på).

Spotify har även börjat testa reklamspottar och banners för en del av beta-testarna samtidigt som tekniska uppgraderingar gjorts. Allt tyder alltså på att Spotify rustar för att rulla ut den kommersiella versionen av tjänsten. Jag tror dock inte på en lansering som innebär att vem som helst kan börja använda tjänsten. Spotifyballons_2Precis som när Google lanserade Gmail genom invite-system så är det smart att lansera en tjänst successivt, eftersom man hinner med att skala upp tekniken i takt med att tjänsten växer organiskt, istället för den big bang-effekt som skulle kunna inträffa om man släpper in obegränsat antal användare samtidigt. 

Det finns idag flera alternativ till Spotify, till exempel franska Deezer eller amerikanska brittiska Last.fm. Men med tanke på intresset för vad gänget på Humlegårdsgatan håller på med så lär det finnas plats för fler alternativ. Mycket talar för att olika typer av streamingtjänster för video och musik kommer att ersätta det vi idag använder begrepp som tv, radio och skivor för att beskriva.

18 kommentarer

Bra att du tar upp http://www.deezer.com. Tycker det är märkligt att man inte pratar mer om det i Sverige. Större, bättre, vackrare, dessutom utan reklam och har funnits tillgängligt för alla ett bra tag.

Håller med. Jag tror också att det bygger på förväntningarna och suget efter tjänsten hos folk som hör talas om den men inte kommer in. Som mig 😉
Det är en av väldigt få tjänster som man inte kommer åt ens efter en liten ansträngning.
Du skriver att Lastfm är amerikanskt, är det inte brittiskt, med kontoret i London?

Jag gillar Spotify, men tycker att du har glömt svenskrelaterade New York-baserade Jango som en gammal klassisk Sprayare ligger bakom – extremt socialt strömmande radio om du frågar Wired:
http://www.jango.com/
Spotify har annars ett ganska kraftigt rättighetsproblem som gör webbplatsen ungefär lika rumsren som Pirate Bay i dagsläget. Tror inte på en publik lansering inom kort. Det skulle kosta. Dessutom är det ju dåligt med ny musik på tjänsten. Men visst är det häftigt!
Mikael Pawlo
Managing Director
Mr Green

Du vill bara stajla med att du var på partyt och inte jag 🙁
Tack för att du nämner Jango.com, Micke. Två ex-Sprayare och två jänkare ligger bakom. Jango har dessutom löst musikrättighetsproblemet (för USA) och har betydligt större arkiv idag.
Videointervju med grundaren Mattias Stanghed på gång på Nätkoll.se.

@Mikael Pawlo: För det första är inte Spotify en webbplats utan en applikation. När det gäller rättighetsfrågan så har de ju clearat avtal med STIM och IFPI i somras som jag förstått det. Men det finns säkert fler aspekter jag inte känner till och du har ju helt rätt i att rättighetsfrågorna är en djungel. Men du underskattar nog Spotifygänget om du tror att de försöker lansera en tjänst lika laglig eller olaglig som Pirate Bay.
@Gunnar: Självklart vill jag stajla. Jag har ju en blogg för tusan. 😉
Last.fm har också löst rättighetsproblemet för USA (och Tyskland) bland annat. Men det hjälper ju inte den svenska publiken som fortfarande inte kan använda de båda tjänsterna.

Oj, här blir man tydligen näpsad om man råkar skriva fel ord i kommentarsfältet. Bäst att vara noggrann då!
STIM representerar bara medlemmar i STIM.
För övrigt tror jag att Spotify närmast skall beskrivas som ett operativsystem för musik och inte en applikation om vi skall vara så där noggranna. Desktopklienten (om det är den som du menar är ”applikationen”) är ju i sig inte mycket att hänga i julgranen. De sociala möjligheterna är ju synnerligen begränsade jämfört med det som är byggt i exempelvis Jango eller för den delen Last.fm, men det som finns bakom är ganska coolt i Spotify:s fall, både tekniskt, teoretiskt och ID-hanteringsmässigt.
Jag vet inte varför du tror att jag underskattar Spotify, men jag skulle bli grymt förvånad om det som du ser i dag är det som skall lanseras mot konsument. Det är ju liksom bara en demo för att visa vad systemet kan göra. Operativsystemet. Sedan kommer lite tredjepartsutveckling mot öppna API:er på det hela så blir det nog smutt.
EGL: galet att hitta dig här! Otroligt kul! Dra ett mail till mig så sätter jag upp dig på PPlist.
Mikael Pawlo
Managing Director
Mr Green

Hehe, kul att du länkade till min FB-grupp. Ville bara berätta att det fungerade – det tog 12h från skapandet av gruppen till att jag var spotified.

Hej!
Om någon har en invite till Spotify tar jag gärna emot.
lovisa_91 snabela msn.com (ta bort mellanrummen)

Sökes: En plats in en tonfylld värld
Beskrivning: Någon som kan förbarma sig över en storsuktande musikfantast som söker invit till musikens värld ”Spotify.com”. Skulle någon vänlig själ sitta på en invitation som de inte behöver hade jag blivit evigt tacksam om ni skickade den till titanium(snabel-A)spray.se
Tack på förhand.
//Andreas

Alltså, jag har testat Spotify i ca tre timmar nu och visst är det bra coolt och häftigt och allt sånt, men påtagligt ofta brusar det och hackar till i början av låtarna. Så kan det ju inte få vara. Reklamskiten får man stå ut med tycker jag, det är väl bara att betala då om man hyser idiosynkrasier mot slikt. Men om man måste starta om var och varannan låt för att inte få introt förstört är det ju inte mycket att ha …

Hej gott folk! jag hamnade här när jag kollade musiktjänster. jag ser att ni pratar om spotify. Jag råkar höra till de som är inbjuden. Jag tänkte ge en kort kommentar till detta. joo visst är Spotyfy ok. Men Last FM är bättre och har större katalog. De bygger på exakt samma prinicip( jag kan iaf inte använda detta med spellistor i spotify tex)och då vinner Last FM stort! Sen finns det smärre irritationsmoment även i last fm, men mindre där än i spotify.
spotify har också juste katalog och vill man hitta det lite indre mainstream så går det också, men på det vinner Last FM väldigt mycket över Spotify. De har roligare varianter på vissa låtar som Spotify saknar men ändå har.
Om Man säger så: spotify har radioedit orginal, medan Lst Fm har tex garageverisioner och andra verisioner på samma låt så det bara är o välja det man gillar.
iden är kanon på båda de här sakerna när man lyssnat igenom sitt eget CDbibliotek 1000 gånger och sen är helt utless. så är detta suveräna alternativ. Jag lyssnar dagarna i ända på last fm. Det som är dumt är att man inte kan ladda ner låtarna till PCn. Men har man inspelnbar mp3 med stereopluggar så kan man spela in ändå.
nu kommer ju visst tunerec också, en liknande tjänst som chilirec har. Där spelas materialet in, men du har stora begränsnigar med o välja själv vad du vill ha. det kommer in som råkar ligga på en drös kanaler samtigt, vilket kan betyda en betydlig hög musik du eg nte gillar eller lyssnar på. Det går inte o filtrera ut. så på så sätt är jag inte så imponerad av de tjänsterna iallfall.
De har inga av de radiokanaler jag lyssnar på trots att de har över 100 kanaler var tex. Så nä.
Men iallafall. var inte lessen för att ni inte kommer in på spotify. välj Last FM i stället och regga er så kommer ni in direkt, gratis. Visst det drösar av reklam där, men så länge den inte stör musiklyssnandet får den vara. jag brukar förminska sidan så det bara är spel och spolknappen som finns kvar, så jag kan hoppa i mitt bibliotek. Sen går jag därifrån o gör annat, eftersom jag har 5.1 kanalsystem inkopplat så datorn funkar som stereo. så reklamen stör mig inte.
Ja det är min recensio av dessa musikkanaler.
jo varför de är så bra i sig är för att mman nu kan lyssna på massor av musik man annars gått och köpt. så nu kan man filtera ut alla låtar, musik man vill ha, och är det nåt extra ordinärt man vill ha så går de o köpa på mp3butiken seven digit tex. eller om man nu är. hmm, eh ja.. nånannanstans..
vänligen charlotta

Hm, jag fick en inbjudan från spotify vi aspotlife för ett tag sedan, dessvärre kunde jag bara fylla i min kod, sen fick jag till svar att det inte funkade med mitt operativsystem och koden var förbrukad. Lite trist för jag hade verkligen velat testa!

Charlotta, hur fan kan du påstå att last.fm är samma sak som Spotify när det saknar möjligheten att faktiskt välja vilken låt du vill lyssna på?
Det okunnigaste jag läst på länge.