”Bygg väderkvarnar istället för vindskydd när det krisar” – Bubbelsnack på ETRE 08

Gubbigt, fullt av kostymer och många rika människor. Låter det som en trevlig social arena att nätverka på? Det tycker nog många av de startupföretag, riskkapitalister och högt uppsatta CEO:s som samlades på konferensen ETRE 08 förra veckan. Syftet med ETRE är att sammanföra företagsledare inom it- och webbranschen för att hitta samarbeten, lyssna på föreläsningar och nätverka en masse. Cirka 700 ledare från 40 länder var anmälda till konferensen, som i år tog plats i Stockholm.

Jag blev inbjuden till konferensen men kunde tyvärr inte närvara. Istället tog jag ett snack med entreprenören och grundaren av den smarta videoredigeringstjänsten Jaycut; Jonas Hombert, som sög in atmosfären på plats.

Jonashombert
Hej Jonas,du var på Etre 08. Hur var det?

– Inspirerande och framför allt väldigt rätt för att träffa beslutsfattare i några av världens viktigaste teknikbolag. Dessutom var det en intressant mix av små nischade entreprenörsbolag likt vi (JayCut), Bambuser och Videoplaza samt industrigiganter som Microsoft, Google och Nokia. Två helt olika perspektiv; en mycket intressant grund för diskussion.

Vad var mest utmärkande med konferensen?

– Jag gillade intervjun med Marcus Wallenberg och hans syn på världsekonomin och investeringar. Han framhöll hur bubblor ofta brister men att krisen denna gång verkligen slår oss globalt ["There has always been bubbles, something I like to highlight each time a bubble burst. But this time the crisis actually is global."]. Marcus visade även sitt fulla stöd för alla regeringars sätt och snabbhet att tackla problemet ["I have only praise for what the government is doing to stop the crisis. It’s a quick, coordinated and creative solution"].

På Etre sägs det att de riktigt tunga investerarna och bolagsmänniskorna finns, hur märks det?
– Tittar man bara på folket så märks det faktiskt väldigt lite. Undantaget är japanerna. NTT’s styrelseordförande agerade iskallt och hade ett entourage bestående av två hjälpredor, en kalenderhållare, en personlig översättare och en tätt kopplad journalist. Men annars var människorna just väldigt mänskliga, kanske för att det fanns så många andra där som var i liknande situation så att även höjdarna kunde identifiera sig.

– Då det märks är när man pratar med folk och några minuter in i diskussionen får reda på att han/hon är ett av originalen på Google eller framgångsrikt byggt 27 bolag till ett samlat värde av några miljarder. De har järnkoll på sina områden och har, viktigast av allt, möjlighet att förändra. Riskkapitalister av alla sorter fanns det även gott om, föga förvånande om man ser till ovanstående. Det är ett viktigt ekosystem, även fast det ofta framställs som att entreprenörerna är mer beroende av riskkapitalisterna än tvärt om. Det är jag mycket tveksam till, snarare råder symbios.

Hur resonerade deltagarna kring den rådande finanskrisen?
– Blandat. Marcus Wallenberg ville som sagt betona dess omfattning genom att visa hur globalt den slår, något de flesta höll med om. Andra ansåg att IT-bubblan var värre för just klicken av teknikfokuserade Etre-besökare, och att svängningarna nu inte alls motsvarar de 1999-2001, även om de nu drabbar så många fler områden.

– Tim Draper m.fl. framhöll vikten av att vara positiv, ett kännetecken han sa sig titta efter i sina investeringar då det kännetecknade framgångsrika entreprenörer. ["You will be much much richer if you allow your gut to go up and down, be an optimist!"]. Stora förändringar leder även till stora möjligheter om man mentalt klarar resan, gäller bara se till att bygga väderkvarnar och inte vindskydd nu när förändringen blåser hårt. Otroligt spännande om du frågar mig!

Vad tog du själv med dig hem från konferensen i form av tankar eller idéer?
– En ännu mer förstärkt övertygelse om att entreprenörskap (och företagande) leder till bra förändring, något man själv kan (och bör) bidra till. Och att gå på fler konferenser. Och att det alltid finns en större fisk 🙂 (citat från filmen "Big fish")