Data, data, data

Rapporteringen från valet handlar väldigt ofta om siffror av olika slag. Vad säger opinionsundersökningarna? Vad krävs för att vinna? Hur stort är valdeltagandet? Hur ser det ut i "the swing states"? Allt presenteras i siffror och procent. Det finns även undersökningar som görs "utom tävlan". Här är två exempel:

Iftheworldcouldvote.com kan vem som helst rösta på någon av presidentkandidaterna, oavsett om du är amerikan eller inte. Just nu ser Obama ut att vinna en med mördande majoritet. Barack Obama har i nuläget 87.3 procent av rösterna (totalt 737,464 röster).
John McCain har fått 12.7 procent av rösterna ( totalt 107,403 röster). Den svenska statistiken är ännu tydligare. 93,4 procent av svenskarna skulle rösta på Obama och de hade möjlighet. 6,6 procent väljer McCain. Så här ser röstresultatet ut presenterat på en världskarta:
Iftheworldcouldvote

_________________________________________________________________________

På bloggen Fivethirtyeight har man tagit fram ett prognos-system som baserat på data från tidigare val tar fram en segrare. Enligt bloggen kommer Obama att vinna över McCain med 349 elektorsröster gentemot 189 för McCain. Lennart Frantzell på bloggen Det progressiva USA tror stenhårt på systemet och kommenterar:

"Frågan är idag inte längre om Obama kommer att vinna, den är mer varför
ha vann så övertygande och vad som kommer att hända de närmaste
dagarna."

Bisonblog bevakar presidentvalet i bloggvärlden på uppdrag av Aftonbladet.se. Läs mer.

1 kommentar