Web 4.0 redan här

Ända sedan Tim O'Reilly myntade begreppet Web 2.0 2004 har det spekulerats i vad "nästa stora grej" på nätet kommer att bli. För finns det något som kallas 2.0 så borde det rimligen komma en tredje och fjärde och femte version. Och hittills verkar det faktiskt stämma. Jag har tidigare skrivit om definitionen på Web 3.0 som handlar om hur webben blir allt mer individanpassad till dig som användare genom de spår du lämnar efter dig online.

Daniel på Mindpark skriver ett bra och tankeväckande inlägg om internets "versionshantering". Han menar att vi redan nu använder Web 3.0 och Web 4.0. De olika faserna överlappar varandra vilket gör det svårt att tala om en enda tidpunkt eller en enda tjänst som tar oss in nästa version. Så här definierar han Web 4.0:

"Enligt mig kommer webb 4.0 att handla om “att ständigt vara
uppkopplad.” iphone tror jag är den produkt som framförallt har dragit
It-utvecklingen mot 4.0-sfären. Ett annat exempel JVC:s nya kamera där
webb 4.0 bara är en knapptryckning ifrån. Den tillåter dig nämligen att
lägga upp dina filmer direkt på youtube från kameran."

Hans Kullin på Media Culpa har tidigare definierat de olika webbstadierna så här:

"Web 1.0 – De
Web 2.0 – Vi
Web 3.0 – Jag"

Och nu kommer alltså Web 4.0 – Alltid?

6 kommentarer

En fundering från the iPhone. Varför defineras internets evolution med version nummer? Är der för att det är en plattform, alltså en trad programvara. Det betyder gammal term för ny kanal. Onekligen så är internet inte en trad kanal och inte en programvara… Kanske något nytt behövs för def av denna evolution?
Annars håller jag med om din def av 4, kanske även tillgänglig … Med inslag av vi all … It is all about interaction now.

Själv har jag tillräckligt svårt att greppa nu:et för att förstå och än mindre förklara framtiden. Web 4.0 = alltid, känns lika förenklat som web 3.0 = jag. Därför så meningslöst.
Men är i o f s inte främmande för lite filosofiska diskussioner i ämnet. ”Internet will be the air” eller vad var det man sa på SIME?

Jag tror att web 4 snarare handlar om ”internet”. Det börjar bli dags för fler att betrakta internet som en parallell värld, där det finns motsvarigheter till det mesta irl. då blir webben mindre intressant och nätet blir helt enkelt en ”möjliggörare”. Bland annat av ”alltid”, men det är en bisak.
I korthet kan du i dag koppla en skärm och ett tangentbord till nätet och använda det som hårddisk. Och det är ju det som är det intressanta.

Jag köper det inte. Att kalla ”alltid” för web 4.0 är falsk marknadsföring eftersom det inte alls handlar om webben utan fysisk tillgänglighet. En sladd eller en bärvåg. Det spelar ingen roll hur mycket AJAX-kod du skriver. Internet är inte webben, webben är inte internet. Att blanda ihop de två är att göra det väldigt lätt för sig. Webben är en applikation som körs på internet. Den största och drivande, förvisso, men likhet existerar icke.
Semantic web är en hägring. Med tanke på den frukt web 2.0-tjänster burit rent ekonomiskt (i princip ingen om man räknar bort annonser som är stenåldersföreteelser) ska det väldigt mycket till för att riskkapitalbolag ska gå in med stora summor i projekt som handlar om att erodera det egna marknadsvärdet.
I det ekonomiska stålbad som nu drabbar oss kommer man undersöka vad web 2.0-hypen i själva verket gav oss. Rent mänskligt är det intressant, bloggfenomenet som exempel, även om versionsnumreringen är idiotisk. Riskkapitalisterna som inte går under kommer inte se det hela med blida ögon, dock.