Macho-affärer kartläggs

Vad har afrikanska nomader och svenska entreprenörer gemensamt? Inte mycket förutom forskaren Coren Apicella. Hon har tidigare studerat just nomadstammar i Afrika och kommer nu att undersöka den svenska entreprenörsvärlden. Syftet är att undersöka om det finns en "entreprenörs-gen"och vad som ligger bakom att vissa driver och startar framgångsrika företag. Det tänker hon ta reda på genom att bland annat mäta sambandet mellan testosteronhalt och framgångsrikt entreprenörskap hos män. Det är Poppe på entreprenörsbloggen Disruptive som berättar om projektet. Han är försiktigt skeptisk:

"Det vore givetvis kontroversiellt om man hittade ett samband mellan
testosteronhalt och entreprenörskap eftersom det skulle innebära
biologiska skillnader mellan mäns och kvinnors entreprenörsförmåga
vilket är något som jag själv inte tror på."

Dock ska studien inte jämföra män med kvinnor utan män med andra män. Till exempel finns en studie som visar att börsmäklare i London som har hög testosteronhalt tjänar mer än de med låg halt. En mer kritisk åsikt lämnar Pär i kommentarsfältet hos Disruptive:

"Det går att hitta samband mellan allt. Speciellt om man har uttalat
syftet med vad man ska hitta innan. Detta känns som forskning på dess
mest primitiva nivå, och då är jag snäll."

Men vill du lämna saliv, delta i ekonomiska experiment, är entreprenör och man så är det fritt fram att anmäla sig som labbråtta. Studierna genomförs under slutet av januari och finansiärer är Handelshögskolan, Institutet för näringslivsforskning och Harvard University. Läs mer hos Disruptive.

1 kommentar

Tack för citatet. Ja, jag vidhåller min kritik, även om jag nu bara har läst tidningsartikeln. Att vilja lägga pengar på att försöka hitta enkla samband, där man på förhand kan säga att vad än resultatet blir, så kommer det inte säga oss någonting, känns inte seriöst. Lite som att försöka mäta om storleken på ett segel har betydelse för stormens vindstyrka.