New York, New York

Det är 11 september igen. Dagen då Anna Lindh blev mördad avled och när tvillingtornen blev attackerade i New York.

När jag besökte New York första gången hade jag varit i USA flera gånger, besökt flera städer (t.ex. Chicago, Memphis, New Orleans, Nashville och San Francisco). Och jag kände inte att jag kunde stämma in i samma typ av hyllningskör som min NY-beresta bekantskapskrets sjunger i. Thomas Engström är en av mina favoritkrönikörer och i det senaste numret av Fokus tangerar han den känsla, en vibrerande ton, jag kände när jag tog svarttaxin från JFK Airport till det där lilla hotellet i Korea Town någon gång i juni. En känsla jag även kände varje dag i San Francisco. I USA handlar integration om parallella världar, inte en gryta med flera ingredienser. Det betyder inte att det är sämre eller bättre än något annat. Men det är samexistens, inte mutation. Precis som tornen som stod så tätt sida vid sida men aldrig snuddade vid varandra.

"…ibland när jag är här vill jag att staden ska vara något eget,
vaket, naket. Det händer inte. Frihet är som vackrast när man ändå
redan bestämt sig i förväg för vart man är på väg. Och kulturer blandas
inte i någon yster smältdegel – de härdar ut vid varandras sida och
beskriver varandra i ljuvare ordalag ju tryggare skygglapparna sitter."

Läs för sjutton. Trevlig helg.

Ground Zero

Ground Zero, Manhattan, NY. Taget 13 juni, 2009.

3 kommentarer

Nu blev ju Anna Lindh överfallen den 10 september, så frågan är om man kan säga att hon blev mördad då. Även om hon faktiskt avled när det hade blivit den elfte.

Jamenvisst handlar inte lyckad integration om att mixa utlänningar och inlänningar på ett sätt som ingen känner sig bekväm med. Det har jänkarna fattat. Diskussionen i Sverige går ibland ut på att prata om hur folk ska fördelas i grupperingar som statistiskt sett återspeglar hela landets. Visst, det kan mycket väl också vara bra, men det finns mängder av exempel – framförallt i USA – där integrationen är ännu mer lyckad genom att själva ge folk frihet att leva på ett sätt som de själva vill, på ett ställe som de trivs.

”Det betyder inte att det är sämre eller bättre än något annat.”
Men när ett samhälle inte funkar så kanske det faktiskt _är_ sämre att ha en ”integration” än att ha integration, smältdegel-style.
http://approximationer.blogspot.com/2009/09/det-explosiva-obamahatet.html
Att som Anders Frick nöja sig med att kort och gott konstatera att USA:s integration är lyckad tror jag är en liberal önskedröm snarare än en faktisk verklighet.