Bison Trackback 2009: Daniel Åberg

"Betydande delar av den svenska bokbranschen ser helst att allt förblir som det har varit"

Daniel-aberg
Jag frågar några bra människor om deras upplevelse av 2009. Vad var viktigast och vad kommer vi att minnas även i framtiden? Daniel Åberg är kultur- och nöjesjournailst på TT Spektra. Han har även skrivit en roman och är på god väg att ge ut nummer två, en process han beskriver ingående på sin blogg.

Nämn en viktig händelse i din bransch under 2009 som folk kommer att minnas även i framtiden?
Att det efter sommaren började pratas om e-böcker i folkmun, eller åtminstone kulturjournalistmun. E-boken må fortfarande stå och stampa i farstun, och jag är inte helt övertygad om att ens 2010 blir året då allt exploderar (jag har tippat läsplattan eller vad den kan tänkas få för framtida namn som årets julklapp 2011), men 2010 kommer hur som helst att bli året då mycket börjar röra på sig. Apples platta – när den nu kommer, hur den nu ser ut och vilken form den nu tar sig – kommer att bli något både förlags- och teknikvärlden måste förhålla sig till och troligen anpassa sig efter. Att Amazon började sälja sin Kindle på marknader utanför USA var också viktigt, om än mest som symbol för framtidens bok – så länge den endast kan köpas via import och nästan bara har engelskspråkiga titlar i butiken kommer den knappast att lyfta i Sverige.

Vad var det viktigaste som hände dig personligen 2009?
I början av 2009 skrev jag en debattartikel i branschtidningen Svensk Bokhandel om de svenska ljudboksförlagens ovilja att omfamna framtiden, en text som delvis var född ur mina egna, då högst privata, tankar om att ge ut en mp3-bok gratis. Responsen på den texten fick mig att bestämma mig – jag skulle banne mig ge ut min andra roman helt själv i alla former som ett utgivningsexperiment. I början av december satte jag äntligen ner foten och "kom ut" med utgivningsplanerna för "Vi har redan sagt hej då". Nu återstår en väldigt hektisk månad för att få den helt klar i tre olika former till den 2 februari.

Hur skulle du beskriva utvecklingen just nu?
Min sambo Johanna skrev som svar på den här frågan att "bokbranschen är nervöst positiv inför utvecklingen". Jag är nog en smula mer cynisk, och skulle vilja säga: Betydande delar av den svenska
bokbranschen ser helst att allt förblir som det har varit.

4 kommentarer

Jag noterar att det är väldigt många prettofjantar som ingår i din omedelbara vänskapskrets som får uttala sig. Man skulle nästan kunna tro att du är rädd för folk du inte redan känner väl.

Åh Mildur! It’s my blog and I’ll cry if I want to. 🙂
Nej, men seriöst så är Bisonblog min egen blogg, således kan jag själv välja vem jag vill ha med här. Och med andra ord väljer jag vilka jag anser vara ”bra människor”.
Ha ett fint 2010 du också.