Ännu ett mord på sociala mediers bekostnad

Kan man döda någon via Facebook? Jag vet inte. Jag tror inte det i alla fall. Och jag tror inte heller att den brittiske åklaragen David Jeremy tycker det. För när han beskriver vad som ledde till att en 16-årig pojke mördade en två år äldre före detta (uppenbarligen) kamrat i östra London sa han enligt Svd.se (ursprungligen ett TT-telegram) så här:

"Det var en kombination av ett dumt gräl, den anklagades överkänslighet
om sin egen heder och status och att han bar kniv som ledde till
händelserna".

Precis som en halv miljard andra människor på vår jord, ja ungefär lika många som bor i Europa, hade 16-åringen och offret kontakt via Facebook (eftersom de var kamrater så är det inte någon direkt överraskning). I nyheten hos Svd framgår att det förekommit ett upptrappat bråk både online och offline före tiden för mordet. Eftersom vi lever våra liv allt mer uppkopplade är det nog en klok analys att vi inte lägger ner våra dispyter bara för att vi sätter på datorn. Bråken följer nog med till de arenor där vi möter människor i allmänhet, och i synnerhet de platser där vi möter människor vi redan tidigare har dispyter med.

Min slutsats: Ett tragiskt brott har begåtts mellan två kamrater.
Svd:s rubriksättares slutsats: Ett tragiskt brott har begåtts mellan två kamrater som bland annat kommunicerade med varandra via Facebook, så akta er nu hörrni, för det här med att vara social på internet kan få dödliga konsekvenser.

Ergo "14 års fängelse för Facebook-mord"

 
Facebook-mord (Jag blir så trött...)

3 kommentarer

jag smålog faktiskt när jag läste rubriken. Otroligt fjantig. Snart får vi höra talas om bloggmord, livejournalmord, shoppingsajtsmord, twittermord… möjligheterna är oändliga om man vill lägga tonen av att det är internets eller sociala mediers fel.
vad sägs om mobiltelefonsmord eller samtalsmord…? för tydligen var ju sättet de kommunicerade på innan bråket skedde som var det viktiga för rubriksättaren.

Någon direkt motsvarighet tror jag inte att det finns för FB har väl ingen motsvarighet till att ha sex? Lämnar man datorn utan att logga ut så skulle en busig kompis kunna ordna så att man på FB blev ihop med någon och underförstått ägnat sig åt att vara man och hustru med varandra. Att försöka jämföra det med att våldföra sig mot person känns som man försöker jämföra något som inte är jämförbart.