SSWC 101

I fredags konstaterade jag lite grumpy (mitt nya favoritord) på Twitter att jag nästan börjar tröttna på årets Sweden Social Web Camp innan den ens har börjat. Riktigt så illa är det inte, men hajpandet, hyllandet och nörderierna kring helgen på Tjärö sprider sig som ett virus, snart synligt i alla kanaler på alla plattformar. Det har även uppstått hetsiga diskussioner om vilka som är de rättmätiga deltagarna på campen, något som fått vissa att vilja strunta i hela eventet. Det känns lite tråkigt. Men jag tror att det vänder.

Personligen ska det bli fint att få återse alla de människor jag regelbundet har kontakt med, både i jobbet och privat. Det är också en viktig nystart efter sex månader i San Francisco på Greentech Media och sex månader i Afghanistan med utlandsstyrkan. Jag är tillbaka på riktigt och det känns fantastiskt.

Jag försöker minnas förra årets konferens och tar intervjun jag gjorde med Tomas Wennström för Internetworld till hjälp. Jag pratade med honom timmarna efter att konferensen var slut och redan då stod det klart att årets camp skulle bli av. Det var även fint att få med några av deltagarnas perspektiv, synen kring vad som faktiskt fungerar på riktigt och vad som mest är bubbelhajp.

Jag har lärt mig att människor gillar listor.

Det här är mina förväntningar på Sweden Social Web Camp (SSWC) 2010

 • En lyckad SSWC-konferens till och Sveriges Reboot är ett faktum. Och den stafettpinnen behövs verkligen plockas upp efter att Reboot lagt ner.
 • Det kommer att bli trångt. Vi var ca 280 förra året. Nu blir vi över 400.
 • Mer av allt. Fler sponsorer, större intresse, större förväntningar, fler deltagare, mer kommersiellt? (Uppdatering: Jocke tipsar om roligt klipp på samma tema, men angående Burning Man)
 • Fantastisk "alla var där"-känsla redan i förväg. Bara att kolla deltagarlistan för att bekräfta den bilden.
 • Ännu fler och ännu mer nischade sessioner med de bästa föreläsarna och experterna (dvs deltagarna själva).
 • Tydligare grupperingar. Med så många deltagare blir det svårt att hålla ihop det till en enda stor grupp. Det kommer att bli viktigt att förutse var de mest intressanta mötena äger rum.
 • Mer "skandaler" att skvallra om efteråt jämfört med förra året.
 • Almedalsliknande utspel och överraskningar för att få PR-effekt.
 • Mer realtidsuppdatering. Förra året lämnade många onlinelivet för några dagar och resonerade i termer att eftersom "internet" ändå är på plats finns det inte så stor anledning att uppdatera sig. I år tror jag att nätet kommer vara ett verktyg på plats i större utsträckning. SSWC-appen är ett tydligt tecken på det.
 • Mer bastuflottr än bastuflotte. Vi kommer att få se ännu fler prata business och nätverka med kommersiell agenda.
 • De duktiga arrangörerna Tomas och Kristin kommer att ha skruvat formatet och förfinat detaljer vilket gör eventet (om möjligt) ännu mer feel good och behagligt. Ja, behagligt tror jag är rätt ord.
 • Det gick knappt att hitta skräp på marken eller tecken på vårdslöshet på hela området under förra årets konferens. Och en tydlig "alla hjälps åt"-känsla var närvarande. Jag tror att den attityden är inbyggd i konferensformatet och den kommer att finns där i år igen.
 • Tack vare ökningen i antalet deltagare kommer det inte märkas vilka som är nya konferensdeltagare och vilka som var med förra året. Det är bra.

Att tänka på om du ska på SSWC

 • Du kommer inte att hinna med allt du vill. Välja några sessioner som du verkligen vill se och följ ingivelsen resten av tiden. Försök hinna med att gå på pass inom områden du knappt hört talas om för att inse att den värld du känner att vi på SSWC tillhör faktiskt består av massa små separata universum, och att det kan skilja i perspektiv mellan en ung webbentreprenör, en journalist från en stor dagstidning och en intranätutvecklare på en myndighet. Det är också det som är det roliga.
 • Tveka inte att själv anordna en session, även om du känner att du inte är "expert". Deltagarna blir din kunskapsbas och tillsammans kan ni utforska svaret på de frågor du vill ställa.
 • Uppmaning till mig själv: Försök att prata med människor du inte träffat förut (om du känner många). Känner du inte många, var inte rädd för att bryta in. Gamla bekanta gaggar mest historia ändå (nåja).

Andra som skrivit inlägg inför campen
Heidi's Update SSWC om en vecka!
Karin med K Äntligen
Marys blogg Packlista inför SSWC
Mattias Boström Ett misslyckat projekt kan bli ett allemansprojekt
Jardenberg Unedited Precis som de gamla grekerna
Uppdragsmedia Bloggstafett blir magasin
Martin Palacios Veidekke Bostad och SSWC

Slutligen några av mina bilder från förra årets camp för att försöka beskriva hur campen går till
Fler bilder hittar du i SSWC 09-gruppen på flickr. Lägg gärna till nya bilder under och efter årets camp i SSWC2010-gruppen.

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Sweden Social Web Camp 2009

Sweden Social Web Camp 2009

Sweden Social Web Camp 2009

Sweden Social Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

Social Media Web Camp 2009

13 kommentarer

Fascinerande inlägg från någon som förra året ansåg sig tillhöra en liten elitgrupp som stod över massorna på SSWC. Falsk ödmjukhet är bland det äckligaste jag vet.

Håller med föregående två talare – känner inte igen något av detta från SSWC 2009. Hittar ingen ”Sune Bängbula” på 2009 års deltagarlista, var du där…?

Bra inlägg. För mig som följer det på avstånd blir det nästan lite Maranatamöte över det.
Men liiite kul är det att du skriver om alla-var-där-känslan när det bara handlar om 400 personer.
Elitism?
😉
Have fun!

Gert, jag tycker ordet elitism är missbrukat. Exakt vad menar du när du säger det? För när jag säger ”alla var där”, så syftar jag på alla personer som jag känner deltar i den pågående debatten kring de här frågorna året runt. Naturligtvis kan inte ALLA vara där, och det spelar ingen roll om det är 400 eller 4000 platser. Jag bara undrar varför det skulle bli elitistiskt för att platserna är begränsade? För du har ju haft lika stor möjlighet att köpa biljett som jag? Inte direkt exklusivt ur den synvinkeln.
För övrigt har jag nu tagit reda på vem Sune Bängbula är, men jag väntar ändå på hans motivering kring varför jag ansåg mig tillhöra en elitgrupp.
Det luktar nån slags konstig avundsjuka eller missriktad frustration över sin egen tillvaro om du frågar mig.

Ooops.
Sune Bängkula har jag inte en aning om, vem det är.
Min lilla fråga om elitism var mest ett (misslyckat) försök till skämt.
Naturligtvis menar jag inte att det är ett elitistiskt möte/träff. Jag skulle själv mer än gärna vara en av deltagarna. Tyvärr har jag inte möjlighet.
Frågan om elitism är uppenbarligen lite känslig? Eller?
Däremot tror jag det vore nyttigt med en diskussion om språkbruket bland er/oss som diskuterar sociala medier ur någon slags samhällsperspektiv. Alltför ofta är det onödigt krångligt vilket inte är bra. Den grupp som kan delta i samtalet blir onödigt liten.

Håller helt med dig om språkbruket. Anledningen till att jag reagerade på elitism-spåret är att det pågått massa diskussioner på Twitter med folk som ska till campen om just elitism osv. Så när det återigen dök upp i en kommentar här så kände jag att jag var tvungen att försvara mig lite.

Jag hoppas i alla fall att ni får en härlig, fantastisk och alldeles underbar helg tillsammans! Det är ju ännu fler som kommer i år jämfört med förra året så det kan ju bli kul med nya bekantskaper också som kanske är lite mer utanför bubblan ändå.
Kram & have fun
önskar
Annika Beijbom