Det sista inlägget om SSWC för i år

Ja, det börjar bli lite tjatigt. Men det blir ännu ett inlägg om Sweden Social Web Camp. Framförallt skulle jag vilja tipsa om sajten Citizenarena där många sessioner från campen nu finns upplagda som videoklipp. Om du vill förstå hur en unconference fungerar och hur diskussionen kan gå till under några av passen så är det ett utmärkt tillfälle att kolla in sajten.

Citizenarena är en politiskt obunden tv-sajt som säger sig vilja lyfta fram den demokratiska debatten. Det ska ske genom att ge medborgarna en plattform för spridning av nyheter och frågor som de själva tycker är viktiga eller som de saknar i den övriga debatten. Vad jag förstår är det i första hand videomaterial som är tänkt att publiceras på sajten. Du kan läsa mer om ambitionerna i deras mission statement. Bakom Citizenarena står Robert Sköld, Per Wibert och Gustav Skogens.

Det var Robert Sköld  Christoffer Rogerson som fanns på plats på Tjärö och bland annat filmade nästan hela min session om Makt och kön i sociala medier (klicka för att kolla). Även om kvaliteten begränsas av att det bara användes en enda kamera med inbyggd mick så fungerar klippet bra för verkligt intresserade och som dokumentation av hur diskussionen gick. Ljudnivån är stundtals låg beroende på olika avstånd mellan debattörerna, men det går att avhjälpa med lite dynamisk volymkontroll…

Jag gillar ambitionen och tanken med Citizenarena och hoppas att det Linköpingsbaserade gänget får fart på innehållet. Jag hoppas samtidigt att man behåller ett redaktionellt urval på sajten för att skapa ett tydligt tonläge och hitta sin nisch jämfört med större videoplattformar eller debattforum (t.ex. Vimeo eller Newsmill).

Jag vill också tipsa om Miriam Olssons summering av SSWC. Innan campen intervjuade hon bland annat en person som tänkt besöka konferensen men som valt att avstå på grund av en tråkig och negativ attityd.

"Inför SSWC pratade jag med en av dem som hade anmält sig till lägret. Jag ville intervjua henne, men hon hade bestämt sig för att ge upp sin biljett. Hon tyckte att diskussionen på Twitter hade blivit hätskt, att man var nedlåtande, och att den struktur som finns i samhället också nu hade nått till Twitter med könsroller och maktstrukturer."

Det var bland annat ur den diskussionen som jag fick inspiration till min session, och jag hade mer än gärna velat höra den kvinnans röst i våra diskussioner på Tjärö.

1 kommentar

Tack så mycket för omnämnandet önskar Robert Sköld med kollegor på Citizenarena.com Det var mycket intressant att filma eran session på SSWC 2010. Kul att kunna visa på hur man kan skapa medborgarjournalistik med utrustning för en liten summa pengar!
Vill även påpeka att min kollega Christoffer Rogerson var den som stod för merparten av filmandet från SSWC,