Nyårsambitioner

Jag gillar inte löften, de låter så definitiva. Däremot tycker jag att det är viktigt med långsiktiga mål och att ha en ambition med det man gör. När jag funderar på vad jag vill göra under 2011 blandas småsaker med större förändringar. En del saker handlar om vad som ska hända här på bloggen, och andra vad som ska hända i livet.

Så är låter det när jag tänker högt kring bloggen och jobbet. Mest bloggen faktiskt.

Kommentarer. Jag vill fortsätta skriva inlägg på alla mina bloggar, men framförallt, kommentera mera! Under en längre tid har jag varit dålig på att interagera med både egna läsare och andra bloggare i kommentarsfälten. Bra inlägg ska uppmärksammas, konstiga åsikter ska bemötas. Jag vill helt enkelt bli bättre på att fortsätta diskussionerna och inte bara konsumera dem.

Varje dag. Redan nu skriver jag blogginlägg varje dag, men på olika platser. Min ambition för 2011 är att skriva oftare, nödvändigtvis inte längre. Efter över sex års bloggande vet jag att det är i flödet av många inlägg som guldkornen skapas, inte genom att gömma sig på kammaren och försöka krysta ut ett storverk då och då. Vill man dessutom vara relevant måste man vara snabb och uppdaterad på vad som händer idag, inte förra veckan.

Jobbriktning. Under nästan två års tid visste jag vad jag hade framför mig karriärmässigt. Redan i januari 2008 visste jag hur mitt liv skulle se ut fram till hösten 2010. Jag skulle till USA och sedan till Afghanistan. Nu är det dags för en ny riktning, eller i alla fall en ny ambition. Hur, med vem och med vad vill jag jobba? Oavsett om svaret blir att jag vill fortsätta som jag gör nu eller förändra allt från grunden, vill jag komma fram till svaret under första halvan av 2011. Jag gillar som sagt att ha en långsiktig strategi, det gör att alla små beslut gynnar ett större syfte.

Nya format. Att skriva inlägg i textform har jag gjort länge, men jag gillar även andra format som video, bild och ljud. Jag har använt tjänster som Vimeo, Bambuser, Flickr och Youtube regelbundet i flera år. Under vill 2011 vill jag jobba mer strategiskt med ljud och bild. Kanske en podcast? Framförallt vill jag jobba på ett redaktionellt mer medvetet sätt i de kanalerna, oavsett om det är här på bloggen eller åt någon av mina uppdragsgivare.

Gästbloggare. Under de första åren i Bisonblogs historia förekom det gästbloggare då och då. Det är dags att återfinföra den traditionen. Hojta gärna till om du har några förslag på både ämnen och personer. Det är ett bra sätt att framförallt lyfta fram profiler som inte redan har en egen blogg eller plattform.  Jag känner många branschdoldisar som skulle knäcka vilken random mediebloggare som helst (inklusive mig), men som helt enkelt inte vill, behöver eller orkar blogga själva.

Tonen. Jag vill fortsätta vara sådär förnumstig och grumpy som jag kan vara, men utan att håna, förminska eller slentriandissa människor, initiativ eller händelser. Jag har alltid velat fokusera på att hylla det som är bra, snarare än att racka ner på det som är dåligt. Säg gärna till om du tycker att det inte fungerar, eller att jag glider ur spår.

Genus. Det är fortsatt viktigt för mig att peka på genusaspekter i den digitala tillvaron och även under de event och branschaktiviteter som arrangeras. Men ännu viktigare att tänka på är hur de aspekterna tar sig uttryck här, på bloggen. Skärpning.

Vad vill du förändra eller bli bättre på 2011?

7 kommentarer

Tack Fredrik för ett intresseväckande och bra inlägg. Jag håller verkligen med dig om det där med att guldkorn skapas i flödet. Ser fram emot att följa. Långsiktighet ftw!

Ja, det är ju när man har som mest att göra som man är som mest produktiv (i alla fall jag). Vilket helt motbevisar den där författar-myten om att ta ledigt och sätta sig i ett hus i skärgården för att skriva. Möjligtvis är det bra att ta bort en del distraktion… 🙂

Det är i sanning den tiden på året. 😉 Håller med om löften, att de är svåra och kan bli krångliga att hålla… Ett år är en lång tid, och saker förändras.

Chris Brogan har ett bra koncept: ”Three Words”. Istället för löften tre små ord som du använder som filter för beslut du gör över året, för att hålla riktningen mot långsiktiga mål eller visioner.

Här är mina:

http://www.hultberg.org/2011/01/three-words-for-2011/

Det ena tar inte ut det andra. Bara för att man väljer att engagera sig i en fråga betyder det inte att man skiter i den andra. Och ja, de hör ihop såklart. Det vimlar av falska dilemman i nätretoriken.