Så påverkas den fysiska världen av internet

Tidigare i höst gjorde jag ett stort reportage för Internetworlds räkning. Temat var hur den digitala världen påverkar den fysiska och jag intervjuade ett gäng intressanta personer.

Uppslag från Internetworld nr 5
Uppslag från reportaget i Internetworld nr 5

Bland annat berättade cyborg-antropologen Amber Case om hur den moderna människan håller på att ta tillbaka sin identitet efter åratal i rollen som passiv betraktare, isolerade från det ”community” som människor levde i förr. Nätet gör det möjligt.

En annan smart och inspirerande person jag intervjuade var Ellen Sundh, som kallar sig creative technologist. Reportaget i Internetworld spänner över åtta sidor, men jag väljer att publicera texten där Ellen Sundh berättar om sin syn på utvecklingen samt beskriver 5 områden där den digitala världen förändrar den fysiska (sist i inlägget). Vill du läsa resten av reportaget så finns det i Internetworld nummer 5, 2012. Det är också möjligt att det publiceras i sin helhet på Internetworld.se.

Det digitala ger svar om det fysiska

När Ellen Sundh kopplade en lampa till chattklienten ICQ för att se hur hennes syster gick online på andra sidan jorden blev det tydligt att den fysiska och digitala världen kan smälta samman. 

Det var runt millennieskifftet, och nu, 12 år senare är hon Creative Technologist, fortfarande med en förkärlek för interaktionen mellan digitala och fysiska objekt. När jag når henne befinner hon sig på ett Ikea-varuhus i Moskva där hon arbetar med en digital och fysisk installation som ska hjälpa kunderna att experimentera med Ikeas produkter.

Ellen Sundh
Ellen Sundh

– Istället för att man är i en iphone-app eller på webben så tar man i fysiska grejer för att påverka det. Mycket hos Ikea är väldigt fysiskt. Kunderna vill känna på materialen. Om några år kanske det visar sig att Ikea har väldigt mycket fler uppkopplade saker.

Ellen Sundh beskriver hur mycket som förändrats sedan hon själv började intressera sig för teknik och datorer. Hon har till exempel tidigare arbetat med intelligenta hem för Ericsson och Electrolux. Då var en av utmaningarna att få industridesigners och ingenjörer att prata samma språk. Nu har det blivit både enklare och billigare att programmera och köpa komponenter och designers kan själva göra prototyper enkelt.

– Nu är vi där att vi kan köpa en liten Linuxdator för några hundra kronor som vi kan modifiera. Det häftiga är att när datorn kom på 1970-talet så handlade det väldigt mycket om det, men elektroniken har sen hamnat i bakgrunden för datorn. Nu har elektronikdelar blivit något som gemene man kan köpa och vi kan bygga något gemensamt via internet, säger hon.

Samtidigt är hon förvånad att utvecklingen inte gått snabbare med tanke på vad som diskuterades för 10 år sedan. Men möjligheten till trådlös uppkoppling i den mobila världen är kanske en av de viktigaste framstegen. Internet of things kommer också betyda mycket för den fortsatta utvecklingen spår Ellen.

– Nu har vi kretskort som inte kräver mer än ett batteri för att koppla upp sig på internet. De här kretskorten är 5-6 cm gånger 5-6 cm. Människorkopplar upp plantor och sin elförbrukning och såna grejer. Vi kommer att fokusera mer på att få tillgång till vår data än elektrisk ström. Det finns redan dosor som du sätter på dina uttag som du sen kan styra via internet. Det finns elbolag i Danmark som byggt in de här dosorna i sina lägenheter.

Själv jobbade Ellen Sundh med energibolaget Eon i ett experimentprojekt där elkunderna via sin mobil kunde se sin elförbrukning i realtid och vad som hände när de slog på  och av teknik i hemmet. 10 000 hushåll deltog i experimentet.

– Energibolagen är väldigt långt framme där. För kunderna blir det en utmaning att spara mer engergi och de kan bli medveten om sin energiförbrukning.

Internet blottlägger mycket av våra beteenden hävdar Ellen Sundh. Det går att få facit som man inte kunde få tidigare genom att spåra saker. Det digitala påverkar även vår uppfattning om världen.

– Med uppkopplingen i fokus påverkas man jättemycket. Man gör val för att komma åt sin data. När man är utomlands så kanske man kör bil till ett visst café och står därute för att det finns wi-fi.

Ellen Sundh har blivit van vid att kunna “kolla facit” som hon säger. Att hela tiden kunna få en historik på sitt digitala beteende, något som ju är svårare i den fysiska världen. Det råder ingen tvekan om att internet är en stor del av hennes fysiska tillvaro, både genom aktiv handling och genom smarta och ibland mer dolda kopplingar.

– Jag har experimenterat med att styra saker i hemmet. I min hall är belysningen rörelsekontrollerad. När jag går in i andra rum så börjar jag bli van vid att allt borde vara så där också.

Det första elektronikprojekt Ellen Sundh gjorde var när hon bodde i London och chattprogrammet ICQ fanns. Hon kollade på datorn hela tiden för att se om hennes syster var online, men skapade till slut ett eget sätt att känna systerns närvaro i rummet.

– Jag kopplade ihop en lampa som tändes när hon gick online. Det var ett känslomässigt sätt att få en närvaro av någon som är väldigt långt bort. Sen har jag kopplat lampor som jag kan styra från min Iphone. Det är sånt som är rätt vanligt nu, särskilt för folk som har sommarstugor och kan slå på och av saker utifrån.

Så påverkar den digitala världen vår verklighet
Ellen Sundh listar sex områden där den digitala världen påverkar den fysiska.

Kroppsfunktioner
En konsekvens av internet är att när man ska skriva något med en penna så skriver man det väldigt kort. Man skriver aldrig något långt längre, då får man kramp. Det är som bilden med en kille som står framför en tjock-tv och är smal. Nu står någon framför en platt-tv och är tjock. Vi blir latare och latare.

Tidsuppfattning
Det känns väldigt traditionellt att stå och vänta på en buss och inte veta när den kommer. Nu kan vi kolla precis vilken resväg som är den bästa. Ser vi att bussen är försenad kan vi gå till en annan busshållplats och se var bussen är i realtid. När jag sitter i labbet sena kvällar så ser jag ettans buss och 56:an på en stor LED-skärm och vet precis när jag ska tajma dem. Vi är mer bortskämda med tid. Om man springer ner på t-baneperrongen och har åtta minuter kvar så tänker vi att det är långt kvar, så internet förändrar vår tidsuppfattning.

Resor
Nu kan du slänga ut en statusuppdatering och fråga om tips och titta på Tripadvisor för att få de tips som är närmast och har bäst betyg. Jag reste så för två veckor sedan där inget var planerat. Vi gick bara på Tripadvisor. På det sätt har vi blivit mer spontana, men det gör oss också väldigt beroende av uppkoppling.

Relationer
Återträffar med den gamla skolklassen är inte lika viktigt längre. Folk ställer sig frågan varför de ska gå på det när de redan vet precis vad alla gör genom internet. Jag tror generellt att det skapas mer kontakter . Det finns olika slags relationer som inte funnits där annars. Min syster bloggar jättemycket och när vi träffas hela familjen frågar vi vad som hänt på sista tiden och så kan hon säga “har du inte kollat på bloggen”. Jag tror inte att det är något dåligt. Det kan bädda för djupare samtal, och man kan skala bort allting om vad som har hänt i vardagen.

Hierarkier
Hierarkier försvinner delvis. Hittar du någon på nätet som har kunskap så spelar det inte någon roll var den personen bor eller vilken klass den har. Det är kunskapen som är viktig. Det kan också bli svårare att bedra och lura folk. Du kan alltid bli bedömd på olika slags ratings och betyg. Människor kanske aktar sig lite mer.