En pilot framför ridån

För mig har det varit två intensiva veckor av förberedelser inför Alltid Nyheters sändningsstart på måndag morgon. Roligt med alla nya människor, nya uppgifter och framförallt en väldigt tydlig nybyggaranda. På måndag kan du lyssna på den nya kanalen på Sverigesradio.se, i SR-appen och i DAB-radio. Här är hela redaktionen med namn och bild. Även om kanalen startar på måndag så är formatet långt ifrån färdigutvecklat. Vi prövar oss fram.

Axel Andén på Medievärlden har skrivit en artikel om projektet och den beskriver ganska bra vad det är vi ska försöka göra. Jag saxar några citat och så kan du läsa mer här om du vill.

”Redaktionen består av 22 personer under ledning av Markus Boger, som är kanalchef och ansvarig utgivare. Det är en klassisk organisation med klassiska roller, med ett undantag: Yasmine El Rafie och Fredrik Wass som är sociala medier-korrar.”

”Alltid Nyheter har en kortare startsträcka vid stora nyhetshändelser, eftersom kanalen alltid ligger i sändning och inte har någon tablå som måste brytas.”

”Men styrkan är egentligen att det inte behöver vara exceptionella händelser för att vi ska göra så. Vi ska kunna hugga tänderna i ett ämne och följa det i tre timmar om det känns befogat.”

”Vi ska försöka berätta nyheter i ett samtal mellan programledare, nyhetspresentatör och reportrar.”

”Var i världen du än slår på en radio eller tv kan du höra på tonen att det är en nyhetssändning, vi vill testa att gå ifrån det. Från det mästrande till att sätta sig på lyssnarnas nivå, säger Björn Löfdahl.”

”Det vi ska mäta av i utvärderingen är formutveckling, både nyhets- och radiomediemässigt, geografisk mix, ämnesmix, teknisk logistik, och om vi klarat att skapa ett levande flöde utan tjat, säger Björn Löfdahl.”

”Samtliga på redaktionen är anställda under fyra månader, sedan ska projektet utvärderas.”

”Normalt gör man en pilot bakom ridån, vi gör den framför. Det blir spännande att bygga en redaktion inför en öppen publik.”

Bild från en av veckans torrsändningar på redaktionen.
Veckans första torrsändning för @alltidnyheter På måndag drar vi igång på riktigt.