Jag tror på podden

Fredrik och Filip har 100 000-tals lyssnare varje vecka. Ljud på webben beskrivs som nästa heta grej. Det vimlar av bra svenska podcast-makare. Och jag, Julia och Josefine drog igång podden Maktministeriet med den insikten färskt i minnet. Podcasting är absolut inget nytt fenomen och har fört en ganska lågmäld tillvaro i många år. Men i takt med att tablåerna från tv och radio faller sönder och ersätts av on demand- och play-tjänster, och att allt fler använder smarta mobiler där det går att streama filmer och ljud, seglar podden upp som det heta formatet.

På julaftonsnatten var jag på väg hem genom Stockholm till fots, en promenad som visade sig ta 1,5 timme. Under hela promenaden lyssnade jag på podcasten This Week In Tech, en riktig långkörare sett i podcastsammanhang. Den visar hur bra det kan bli när både lyssnarna och programmakarna är insatta och kunniga inom ämnet och kan fördjupa sig utan att riskera att lyssnarna villar bort sig. Nischat, smalt och entusiastiskt känns som amatörpoddens stora fördelar och också dess särart.

This Week In Tech: Hosted by Leo Laporte and many other formerTechTV employees, it features roundtable discussions and debates surrounding current technology news and reviews, with a particular focus on consumer electronics and the Internet.”
Källa: Wikipedia.

Att podda är hett helt enkelt, och det blir också allt lättare rent tekniskt att publicera sin podcast. Musiktjänsten Soundcloud har till exempel infört podcast-funktionalitet som gör att du kan lägga upp din podcast direkt på iTunes från Soundcloud. Själv använder jag ett ganska enkelt plugin till mitt bloggverktyg WordPress för att få det ljud jag lagrar på mitt eget webbhotell att också dyka upp i iTunes-katalogen på ett vettigt sätt. Samtidigt lägger jag upp samma ljud på Soundcloud och direkt på sajten.

Det kan tyckas naturligt att jag hyllar ljudet efter att ha spenderat fyra månader i Radiohuset på Gärdet under hösten. Men poddar har jag bevakat länge, och Maktministeriet fanns på ritbordet långt innan SR-anställningen. Så jag känner mig lite som Jan Boris Möller och hans relation till Kockens kryddor (det här får jag betalt för att säga, men jag gillar ljud ändå, typ…)

Don't call it a comeback

8 kommentarer