Wikileaks i Almedalen

Det blev som vanligt en intensiv vecka i Almedalen där jag jobbade åt bland andra Makthavare.se och några andra uppdragsgivare. Jag ska försöka skriva ett mer sammanfattande inlägg senare men börjar med att nedan återpublicera inledningen på den intervju som jag och Makthavares chefredaktör Jonas Morian gjorde med Wikileaks representanter som besökte Visby under veckan. Hos Joakim Jardenberg kan du även titta på den paneldiskussion som jag deltog i tillsammans med representanter från Wikileaks, Bambuser och BBC.

Paneldiskussion om mediernas framtid med Wikileaks, Futureperfect, Bambuser, BBC

På andra sidan Wikileaks
När Makthavare.se först av alla träffar företrädare för Wikileaks i Almedalen blir det tydligt att Assange-affären överskuggar och upptar mycket av energin i Wikileaks organisation. Wikileaks är i Almedalen för att prata om den andra sidan av Wikileaks, enligt talespersonen Kristin Hrafnsson.

“Vi är besvikna över hur svensk media behandlat Wikileaks avslöjanden och att de verkar besatta av att fokusera på Julian Assagne, och inte den större bilden. För varje story om Wikileaks är det sju om Assange. I USA är förhållandet en på två. I Latinamerika är det ännu mindre. Samma sak i Indien.

”Jag hoppas kunna sätta fokus på våra projekt och vårt arbete när vi är här i Almedalen. Och de problem vi står inför. Det handlar om attacker mot oss och vår finansiering”, säger han.

Samtidigt återkommer både Kristin Hrafnsson och Wikileaks juridiske rådgivare Jennifer Robinson flera gånger till den pågående processen kring Assange under Makthavare.se:s intervju.

Går det att separera Wikileaks och Assange?
“Han är grundare och publisher och väldigt mycket ansvarig. När man pratar om hans mål här i Sverige som separat från Wikileaks så måste man veta att han känner sig rädd för USA. Det är en attack mot Wikileaks och det är sju personer som är under utredning inom Wikileaks. Men arbetet har fortsatt trots att assange har varit i husarrest i ett och ett halvt år. Vid lunch i dag släpper vi en ny release från London”, säger Kristin Hrafnsson.

“Den svenska åklagarna har fått erbjudande om hans tillgänglighet. Om han kommer tillbaka hit till Sverige kommer han att bli häktad och då uppstår oron kring vad USA kommer göra. Det är olyckligt både för Julian och för kvinnorna att processen pågått så länge. Jag får samma fråga över hela världen, varför blir inte Assange intervjuad via telefon?”, säger Jennifer Robinson.

Frågan om Wikileaks kan existera utan Assange vill inte Kristin Hrafnsson spekulera kring. Han säger att han hatar den typen av frågeställningar, men att verksamheten skulle kunna fortsätta även utan dess grundare. När det gäller rekryteringen av kompetens till organisationen ser han inga problem i nuläget.

Läs resten av intervjun och mer om Wikileaks kritik mot de svenska myndigheterna på Makthavare.se.