Sveriges hetaste webbentreprenörer

Igår tillkännagavs äntligen vinnarna och hela listan i Internetworlds ranking av Sveriges hetaste webbentreprenörer. Det är en ranking som jag arbetat med tillsammans med Internetworlds övriga redaktion. Tidigare år har entreprenörer från företag som Spotify, iZettle, Videoplaza, Kvittar, Flattr, Funded by me, Rabble och andra funnits med på listan, ofta innan de blivit kända för en större krets.

Årets hetaste webbentreprenörer - Carl Waldekranz, Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson från Tictail

I år utsågs personerna bakom e-handelstjänsten Tictail till vinnare. Både bolaget och entreprenörerna känns spännande och de har ett intressant perspektiv på bland annat tredjepartsutveckling och hantering av API:er. Läs gärna mer i vinnartexten på Internetworld.se.

Jag tänkte skriva lite om juryarbetet också. Det förekommer ju mängder av rankingar och priser i både webb- och mediabranschen. Ofta handlar det om att utse en jury bestående av några namnkunniga branschprofiler som sedan träffas vid ett eller två tillfällen och utser en vinnare inom en kategori eller nisch. En ganska snabbt avklarad historia. Jag skulle dock vilja påstå, utan att slå allt för hårt på egen trumma, att entreprenörsrankingen som Internetworld gör är relativt omfattande när det gäller den research vi lägger ner inför slutresultatet. Det handlar om långa mail- och telefonlistor och kontakter med inkubatorer, riskkapitalbolag och branschmänniskor i hela Sverige, ofta under flera månaders tid. Detta för att samla en bruttolista på intressanta entreprenörer och bolag som ibland överstiger 100-talet. Utifrån det görs det ännu djupare research och personliga kontakter tas med många entreprenörer. Det är fortfarande en subjektiv bedömning såklart, speciellt eftersom kriterierna inte handlar om givna parametrar som lönsamhet, storlek eller intäkter, utan istället om mer svårbestämda saker som potentiell framgång i framtiden, idéhöjd och tillväxtstrategi.

Men för den som vill bilda sig en uppfattning om hur det står till med svenska webbentreprenörer och dessutom få ett gäng bolag att hålla ögonen på det närmsta året är Internetworlds ranking en riktigt bra början. Det tyder även den feedback vi fått från investerare och andra aktörer inom innovationens ekosystem på.