Facebook blir social infrastruktur

Igår medverkade jag i SVT Aktuellt (inslaget börjar cirka 32 minuter in i sändningen) med anledningen av österrikaren Max Schrems kamp mot Facebooks hantering av användardata. Inslaget om Schrems juridiska kampanj Europe vs Facebook beskrev den kritik som riktas mot Facebook och har fyra huvudmråden. Det handlar bland annat om bristen på transparens och möjligheten för Facebookanvändare att förstå och veta vad som händer med den information vi publicerar på plattformen, att inställningar och funktioner borde vara opt-in istället för opt-out i grundläget och att det måste finnas bättre insyn och möjligheter att radera tidigare publicerad information.

Fredrik Wass i SVT Aktuellt
I studion hos SVT Aktuellt.

I den efterföljande diskussionen fokuserade vi på hur Facebook har blivit en digital infrastruktur i våra liv som nästan är lika viktig som den fysiska infrastrukturen i det övriga samhället. Därför blir frågorna kring integritet och kontroll väldigt viktiga.

Om du vill stå utanför det fysiska samhället så kan du välja att flytta långt ut i skogen och i princip bli självförsörjande bonde, men det kommer att få ganska stora konsekvenser för både ditt fysiska och sociala liv. Samma sak håller nu på att hända på nätet, där det i praktiken blir att svårare att stå utanför nätets gemenskaper. Till en början sker mer oskyldiga saker som missade festinbjudningar eller att du går miste om vad som sägs i olika grupper och diskussioner. Kanske har klassföräldrarna, arbetskompisarna eller någon annan av dina gemenskaper diskussioner på nätet. I förlängningen innebär det digitala utanförskapet att du halkar efter på mer vitala områden. Ofta sker inloggning på sajter med hjälp av ditt Facebook- eller Twitter-konto. Ibland får du mer effektiv och snabbare kundservice, kontakt eller erbjudanden genom ett företags digitala kanaler än genom kontakt via telefon eller butik.

Listan kan göras lång och Facebook är (trots allt) det viktigaste sociala nätverket på nätet i Sverige just nu. Dessutom rymmer det mängder av ”nätverk inuti nätverket” med sina grupper och sidor. Tillsammans med en allt hårdare kommersialisering av internet i sin helhet där storföretagens inflytande över utvecklingen ökar gör det att de här frågorna kommer finnas på agendan de närmsta åren. Kampen om internet som en organism styrd av alla och ingen pågår här och nu. Internets påverkar på mänskligheten går inte ens att fatta omfattningen av. Och vi har bara sett början.

Risken finns att även den digitala utvecklingen följer den fysiska. Att det digitala samhället också blir ett likriktat suburbia fyllt av shoppingcenter som alla innehåller samma butiker världen över, en kontrollerad yta där de som sticker ut eller bryter mot normerna motas bort av ”mall cops”.

Med det sagt är Facebook en helt fantastisk plattform som på riktigt kopplat samman människor både lokalt och globalt på ett sätt ingen gjort tidigare. De möjligheter (och risker) det innebär är oöverskådliga. Men makten över utvecklingen har vi som användare. Det är du och jag som genom vårt beteende, våra röster och våra vanor visar både makthavare och kapitalet vilket håll vi ska gå. Glöm inte det.

Diskussion om Facebooks roll, hos SVT Aktuellt