Molnet lever men hatas av Spanarna i P1

I det senaste avsnittet av Spanarna i P1 går Johan Hakelius till attack mot molnet som begrepp. Han läser upp några delar ur den nu 5 år (!) gamla Fokus-artikeln och ställer sig frågan om varför vi kallar det molnet. Det låter harmlöst, men enligt honom lurar farorna bakom det oskyldiga och fluffiga ordet.

Omslaget till Fokus nr15 från 2008 med där reportaget om molnet publicerades.
Omslaget till Fokus nr15 från 2008 med där reportaget om molnet publicerades.

Min artikel om hur Molnet förändrar allt i tidningen Fokus skrevs under våren 2008 och fick relativt stor uppmärksamhet hos webbintresserade läsare vid publiceringen. Dels var det ett stort reportage med många olika infallsvinklar och analyser, och dels hjälpte det till att etablera molnet som begrepp och metafor (dock hade det pratas länge om cloud computing inom IT-världen innan dess).

I det senaste avsnittet av Spanarna i P1 går Johan Hakelius till attack mot molnet som begrepp. Han läser upp några delar ur den nu 5 år (!) gamla Fokus-artikeln och ställer sig frågan om varför vi kallar det molnet. Det låter harmlöst, men enligt honom lurar farorna bakom det oskyldiga och fluffiga ordet.

”Vem är molnherre? Jag är övertygad om att det finns en. Så fort man ställer frågan får man märkliga svar. Jag tror det finns en tanke bakom det här.”

Johan Hakelius fortsätter sin spaning som kretsar kring maktkampen i molnet och beskriver en händelse där ett par bjöd några vänner på middag. Vännerna tog en del bilder i deras hem vilka senare hamnade på Facebook. Paret kände inte att det var okej att säga nej till att bilderna publicerades.

”Den som inte vill att bilder från ens hem ska läggas ut på nätet beskrivs som översittare. De som lägger ut bilderna beskrivs som coola. […] i toleransen gömmer sig nya översittare. De som anser sig ha rätten att trampa på andra.”, säger Johan Hakelius i Spanarna.

Jessika Gedin konstaterar i samma avsnitt att gränserna för integriteten inte har försvunnit, de har bara flyttats, och att det oftast är en generationsfråga.

Det är inte helt okomplicerat med integritetsfrågor, men ibland undrar jag om det någonsin har varit enkelt? Har vi inte alltid levt i en tid av värderingsglidningar och förändringar i vad vi anser vara offentligt och privat, transparent eller hemligt?

När jag letade upp länken till den gamla molnet-artikeln i Fokus kunde jag konstatera att molnet även var ett tema i ett annat avsnitt av Spanarna, från augusti 2008. Då var det Göran Everdahl som drog en lans mot det förkastliga molnet. Enligt honom kommer vi alla återvändra till våra hårddiskar till slut.

”I verkligheten är moln kalla och man sjunker igenom dem och störtar och dör. Om servern ligger nere så regnar alla uppgifter bort. Då hamnar vi i limbo mellan himmel och helvete. I framtiden återvänder vi till jordytan från molnet. Inte till papper och post, men till våra egna filer på våra egna hårddiskar.”

Således krävs bara ytterligare ett Spanarna-avsnitt där kritik mot molnet framförs för att vi på sant Spanarna-manér ska kunna kalla det en spaning…

[Tipstack till Triviologi (som faktiskt även var den som tipsade senast Spanarna pratade om molnet 2008).]

1 kommentar

Man ska väl såklart kunna vara kritisk mot molnet och framförallt känner jag den sista punkten. Vad sparas och hur länge?

Vilket ansvar ger vi Dropbox om mina filer där försvinner? Eller Google Docs?

Apple ICloud lyckades radera folks dokument när tjänsten lanserades.

Så visst kan vi ha kvar lite sans och se över våra rutiner innan vi handlöst kastar oss ut…. men vi måste också förstå att det här en teknikutveckling som också är till enorm gagn.

Jag tror också du har helt rätt i att värderingsglidningar alltid pågått. Men med så mycket annat med nätet går det väl kanske bara förändringarna i en fortare takt idag?