Så gick Blogg100 2015

Blogg100 2015

Igår gick de flesta av årets Blogg100-deltagare i mål. Hundra dagars bloggande, med inlägg varje dag, är till ända. För mig personligen har årets utmaning varit ganska kämpig, då jag haft en av de mest arbetskrävande perioderna på länge. Det har gjort att jag i första hand fokuserat på det egna bloggandet, och inte hunnit vara lika peppande och stödjande för er andra som deltagit i utmaningen. Men det fina med Blogg100 är att det finns en gemenskap som inte är beroende av en enskild person. I Facebook-gruppen utbyter vi tankar och tips och peppar när det känns svårt, och jag upplever en inkluderande attityd från alla deltagare.

Vad går det att säga om årets utmaning?
Det är något färre än tidigare år som deltagit. Kanske har nyhetens behag försvunnit efter fjärde året i rad, och kanske känner många att dagliga uppdateringar på Facebook, Twitter och Instagram är fullt nog. Vad tror du?

Dock var det hela 400 svenska bloggare som anmälde sig till utmaningen när vi drog igång den 1 mars. Riktigt lika många har inte tagit sig i mål, men jag har följt statistiken över deltagandet via Notified (se nedan), och det är ändå många som hängt kvar länge.

Stor spridning
Den bloggare som fått mest spridning för ett enskild inlägg via Twitter är @AnyainLove, eller Anechka, som hon kallar sig. Hon driver bloggen Plötsligt i Moskva anonymt och igår skrev hon också om lärdomarna och tipsen efter att ha bloggat i 100 dagar. Det är ett läsvärt inlägg för dig som varit med i utmaningen, men också för dig som undrar hur man ska orka blogga ofta och hitta inspirationen.

Flest inlägg
MaxiMac
var den blogg som skrev flest inlägg (enligt mätningen i Notified) under utmaningen, med sina 140 inlägg på 100 dagar. Strongt jobbat!

Vad händer nu?
Har du själv deltagit i utmaningen? Kommentera gärna och berättar hur det har varit. Känner du för att göra det igen? Har det förändrat hur du bloggar?

Anledningen till att jag startade Blogg100 för fyra år sedan var devisen att frekvens ger kvalitet. Att jag blir en bättre skribent och bloggare genom att skriva regelbundet än att göra punktinsatser då och då. Jag ser fortfarande att det verkligen fungerar. Att skriva varje dag gör att jag tvingas sätta ord på tankar, dokumentera ett flöde och vara mer uppmärksam på vad som händer i min omgivning. Hoppas att du håller med.

Fredrik WassJag startade Bisonblog.se för över 10 år sedan. Den här (och andra) bloggar har varit en tillflyktsort, ett karriärverktyg, en kontaktyta och framförallt det roligaste och mest utvecklande jag gjort. Att jag fortfarande bloggar över 10 år senare tyder på att det verkar fungera. Så låt oss inte stanna här.

Tack för årets utmaning, vi ses igen!

/Fredrik Wass, pappa till Blogg100

Statistik för Blogg100 2015

Blogg100 2015
Antalet omnämningar av Blogg100 i olika sociala medier under de 100 dagarna.

blogg100-sources

De 5 mest retweetade inläggen med Blogg100.

blogg100-top-sources

14 kommentarer

Mina upplevelser är att det varit oerhört intressant! Som du skriver tvingas man tänka mer kring saker och vara lite mer ajour än annars. Det har gett mig enormt mycket energi och fortsatt lust. ”Vad ska jag skriva om idag?” har jag tänkt då jag plöjt genom nyhetsflöden och flöden i sociala medier. Ibland har det varit svårt att hitta något, andra dagar har det varit väldigt lätt. Och ibland kommer inlägget bara över en efter det att jag läst eller sett något.

Tusen tack för initiativet! Jag har fått kontakt med andra som deltagit som jag inte hittat annars. Jag är absolut mer än gärna med igen!

Det här var kul. Och riktigt jobbigt på ett… ganska angenämt sätt! Jag skriver under på att genom kvantitet skapas kvalitet, och ett bättre mentalt verktyg för att skriva. Jag har missat/undvikit/avstått att vara med tidigare. Men i år hade jag faktiskt slut på undanflykter.
Tack för initiativet till #Blogg100

Från det jag började blogga för snart 7 år sen har det varit en nästan daglig syssla att samla några tankar och hålla kreativiteten igång. Någon gång roa någon, någon gång förarga, men mest för egen del bara hålla hjärnan igång. Nu försöker jag i stort dagligen göra några avtryck på nätet på mina bloggar och dokumentera pensionärslivet efter 70 så jag själv har nåt att läsa när jag blir gammal… Blogg100 är kul framförallt för att jag läst en massa andra bloggar och förstås att det verkligen blivit dagliga uppdateringar.

Nu börjar det flyta. Jag har bloggat i åratal, både privat och för jobbet. Men oregelbundet, och alltid lite ”motvilligt”. Det här är andra gången jag är med, och nu märker jag att mina rutiner förändrats. Jag tänker mer i bloggbanor, jag samlar på mig intryck och idéer till ämnen. Också skrivandet har förändrats, jag skriver nu rakare, mer direkt. Och för mig fingerar det bra. Det är lite som en bil som inte riktigt vill starta och du måste knuffa igång den. Blogg100 är som den där lilla nedförsbacken som gör knuffandet lättare. Och nu är bilen igång. nu är det fast på skrivandet. Efter förra året ökade jag mitt regelbundna skrivande från 1 inlägg/vecka till 5. Jag tror det är en takt som passar mig ganska bra. Årets utmaning kändes lättare, för jag hade redan lite styrfart.

Tycker det har varit en fantastiskt bra utmaning. Anledningen till att det inte är så jättemånga deltagare i år kan kanske ha att göra med att det inte varit så välkänt att det är på gång. Ibland blir det ju så – rätt folk uppmärksammar inte så att nyheten kan spridas vidare till andra som inte färdas i samma kretsar. Hoppas i alla fall att det blir en ny omgång nästa år igen; måste ju få revansch. 😉

För övrigt tror jag du har rätt i att kvantitet nästan oundvikligen borde leda till kvalitet. Övning ger helt enkelt färdighet. Fast målet för många tror jag med den här utmaningen är nog snarare att låta sig bortse från kvalitetstänket lite och fokusera på kvantiteten, fast i slutändan så leder det förhoppningsvis till samma mål ändå – att skapa fler och bättre inlägg.

Tack återigen för en härlig utmaning!

Till att börja med vill jag tacka dig för att du var pappa till Blogg100 fyra år i rad. Bara att sammanställa alla bloggare är ju inte gjort i ett nafs om man säger så.

Jag har varit med två år i rad nu och har inte haft problem att hitta inspiration till ett inlägg per dag – gör det ju varje dag ändå och tycker det är så himla kul. Även om jag aldrig blir – eller ens vill bli en ”storbloggare” så är jag väldigt nöjd med mina cirka 7 000 läsare per månad. Är mån om mina ”stammisar”, för de är ju som arbetskamrater eller kompisar man möter varje dag.

Hoppa du kör nästa år också. Jag skulle absolut delta igen – å jag skulle nog klara målet för tredje året i rad då också;-)

Tack än en gång!