ÖB och hans partner verkar ha agerat i en bubbla

”Det blir fucking KRIG snart! Btw, har precis startat en konsultfirma som kan hjälpa till.”

”Det blir fucking KRIG snart! Btw, har precis startat en konsultfirma som kan hjälpa till.”

Jag lider med kollegor och vänner som jobbar inom Försvarsmakten nu. Att högsta chefen nästan beter sig som en korrupt skolpolitiker inom ett säkerhetsklassat yrke känns inte bra i magen. Jag nås även av källor internt inom Försvarsmakten som talar om att det är tyst om nyheten internt på myndigheten och runt fikabordet just nu. Det skiljer sig säkert mellan olika förband. Och det är antagligen svårt att veta i nuläget vad man ska tycka och tänka. Så känner jag även själv.

Men som jag varit inne på i ett tidigare inlägg ska man alltid fundera på vilka motiv som ligger bakom och vilka som tjänar på att eskalering och oro ökar i samhället.

Politiker som vill höja straffen och kontrollera sina medborgare?Vapenindustrin som vill sälja mer vapen?
Säkerhetsbolag som vill sälja fler väktartjänster?
Partier med totalitär/fascistisk agenda (Sverigedemokraterna) som vill blåsa upp motsättningar och skapa ett mer polariserat samhälle?
Främmande makt som genom propaganda och informationspåverkan vill vrida opinionen åt ett visst håll?Eller, vilket också är viktigt, en helt rimlig och för befolkningen viktig analys baserad på saklig information om omvärldsläget.

Alla dessa orsaker kan vara sanna samtidigt, eller var för sig. Det är det som gör det lite klurigt att analysera.

Men ärligt talat hade jag aldrig kunna drömma om att Sveriges högsta militära befäl, dagen efter Hamas terrorattack mot Israel, skulle registrera en firma med syfte att ge rådgivning kring ”strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap”. Dessutom ihop med sin partner Linda Staaf (som just nu skulle tjäna på att inte ännu en gång hamna i strålkastarljuset för mediernas granskning).

När jag ser händelsen utifrån verkar det som att överbefälhavaren och hans partner hade behövt etisk och moralisk rådgivning kring hur omvärlden skulle komma att uppfatta en sådan handling, som i grunden kan tyckas ofarlig eller perifier sett till andra frågor och händelser. Dessutom hanteras kritiken i skrivande stund genom att skicka fram Försvarsmaktens presschef, som alltså får kommentera och försvara något som Bydén gjort som en del av sitt framtida yrkesliv, efter att han slutat som ÖB.

Man (PR-byråer och kriskonsulter) brukar säga att man aldrig ska krishantera sig själv. Här hade extern rådgivning antagligen behövts, antingen från egna kollegor inom Högkvarteret eller från de upphandlade kommunikationskonsulter som säkert finns att tillgå utanför huset.

It’s all about the optics. Oavsett hur oskyldigt man tycker att ens agerande är, eller hur rent mjöl man har i påsen, måste man som makthavare ta hänsyn till hur det man gör uppfattas.

Bydén Ops AB kommer säkert få många kunder oavsett detta avslöjande, eller kanske tack var det. Få andra har lika stor erfarenhet av både externa mediedrev och topphemliga rum inom Sveriges säkerhetsmyndigheter.