Observers bloggbevakningsurval – så här går det till

Jag skrev i torsdags om Observers bloggbevakning och de 80 bloggar som står med på mediebevakningslistan. I kommentarerna till inlägget ställde flera frågor kring urvalet och det faktum att flera bloggar på listan är nedlagda och att några av de största inte finns med. Jag frågade Observer hur deras urval går till och har nu fått svar från webbredaktören Magdalena Ericsson:

Jag skrev i torsdags om Observers bloggbevakning och de 80 bloggar som står med på mediebevakningslistan. I kommentarerna till inlägget ställdes flera frågor kring urvalet och det faktum att flera bloggar på listan är nedlagda och att några av de största inte finns med. Jag frågade Observer hur deras urval går till och har nu fått svar från webbredaktören Magdalena Ericsson:

"Vårt första urval av bloggar gjordes i samband med lanseringen av bloggbevakning 2004-11-11. Därefter har vi reviderat listan ett flertal gånger. Listan på observer.se är uppdaterad den 10 oktober 2005 och sedan dess har ett tjugo-tal bloggar tagits bort och ett par har tillkommit. En ny bevakningslista uppdateras på observer.se inom kort.

När det gäller vårt urval så styrs det av både vår egen selektionsprocess och utifrån våra kunders behov och önskemål. Utifrån kunderna ringar vi in bloggar med relevanta ämnesfrågor. När vi uppmärksammar en ny källa gör vi en genomgång av innehållet för att se till att det matchar med urvalskategorin. Huruvida en källa är opinionsbildande eller inte definierar vi delvis genom dess genomslagskraft i traditionella medier, dvs. om en nyhet initieras i en blogg och därefter plockas upp i press, radio eller TV. Därtill gör vi vad vi kan för att ta bort bloggar som inte längre uppdateras eller är nedlagda.

Vi är ödmjuka inför de snabba förändringar som råder inom blogosfären och uppskattar dialogen med er som utgör den. Vi tar gärna emot synpunkter gällande vår bevakningslista av bloggar. Skicka dina kommentarer till info@observer.se."

7 kommentarer

Det ska bli spännande att se vad den nya uppdateringen innebär. Det finns några bloggar som de definitivt bör hålla ögonen på, och några som egentligen inte har på listan alls att göra.

Så plockar Observer fram listan med Sveriges mest inflytelserika bloggar

Observer är Sveriges största mediebevakningsföretag som även ger ut en lista över de medier de anser vara värda ett hålla ett öga på i informationssyfte eller då de kan vara opinionsbildande. På denna lista finns även 80 bloggar. Men hur g�…

Observers bloggbevakning irrelevant

Fullt tillgängligt på nätet finns information i realtid om ditt varumärke och din bransch. Folk snackar – folk som är helt okända men som råkat bli nöjda eller missnöjda med dig

Fyller Observers blogglista någon funktion?

Är Observers lista över bloggar en rest från gamla tider när information spreds och opinion bildades utifrån ett fåtal källor?
Finns det egentligen någon mening med att plocka russin ur bloggsfären och peka ut dessa som de mest viktiga bloggar…

Observers uppdaterade bloggbevakning

I början av februari listade Bisonblog de bloggar som mediabevakningsföretaget Observer hade på sin lista över källor att hålla ögonen på. Det föranledde att de fick förklara hur de gör urvalet.
Nu har de släppt en uppdaterad lista från den 16 febru…