Starka reaktioner när bloggkrönikan skrotas

Sveriges Radio väljer att lägga ned programmet bloggkrönikan. Bisonblog var citerad i krönika nummer två den 17 september 2005. Jörgen I Eriksson förklarar varför man väljer att lägga ned programmet i den sista krönikan.

"Själv har jag flera gånger under arbetet med Bloggkrönikan kommit att tänka på den afrikansk-amerikanske poeten Gil Scott-Herons klassiska 70-talsepos The revolution will not be televised. Revolutionen kommer inte att sändas i tv, den kommer inte att gå i repris, den är live. Livet levs inte heller på nätet och de stora, verkligt nyskapande och kreativa tankarna hittar man inte på bloggarna. De tänks helt enkelt någon annanstans."

Det är skarp kritik från SR och naturligtvis reagerade blogosfären på hur nedläggningen motiverades. En del menar att SR inte förstått hur bloggmediet fungerar överhuvudtaget. Andra tycker det är bra att SR fortsätter göra det de är bra på och lägger ned det som inte fungerar. Själv blev jag förvånad av det onyanserande avfärdandet av en folkrörelse, även om jag kan ha förståelse för att SR väljer att fortsätta lyssna på etablerade aktörer. Jag ser inte nedläggningen som ett problem. Det är motiveringen som bekymrar. Här följer några röster ur bruset.

Erik på MyMarkup:
"(Men var inte syftet med Bloggkrönikan att ta veckans agenda som den satts av vanlig media (bland dem, Ekot) och sedan se vad bloggarna skrivit om det? Kan man sedan klaga på att de bara kommenterar "sådant som de etablerade medierna redan tagit upp"? Personligen är jag glad för Ekots skull, att de nu kan koncentrera sig på det som de anser sig vara bra på, och att den fantasilösa krönikan går i graven.)"

Frihetens Vingar
"Det som slår mig är hur en journalist som borde läst både Habermas och McLuhan för ett argument som talar emot dessa mediafilosofers argumentation om ett framtida media. Habermas talar om “det offentliga rummet” och McLuhan om “the global village”. När nu dessa visioner börjar bli verklighet så gräver de som borde förstå medias kraft ner sig i en konservatism av sitt förlegade media. Mainstream media måste anpassa sig till verkligheten att de inte längre har monopol på tolkningsrätt."

Vänstra stranden
"…Så kritiken mot bloggarna torde drabba hela kulturen kring ledarsidorna och det opinionsbildande materialet. Bloggen är ju, menar jag, liksom ledarsidan just opinionsbildande. Och det är vad som saknas i vårt ultramoderna samhälle – opinionsbildning. Ha, skrattar du, är det något som finns så är det väl det. Nej, svarar jag, det som finns är opinionsyttringar från enskilda medborgare framförda i mängder av kanaler."

Framtidstanken
"Man ska komma ihåg att “cyberrymden” inte är en plats, utan ett ständigt pågående samtal. En polylog. Bloggarna är bara en manifestation (av flera) av detta. Precis som i de flesta samtal där alla är inbjudna sägs mycket strunt, men också mycket klokt. Det är inte helt enkelt att finna dessa kloka ord, man måste nästan vara med i samtalet själv och det undrar jag om P1-journalisterna någonsin vågade sänka sig till."

Jonas Morian
"Nåväl, andra mediers intresse för vad som skrivs i bloggosfären förefaller inte ha minskat. Inför valet utökar SVT sin valbevakning på webben med en funktion som de kallar Nätkollen. Nätkollen ska bevaka den digitala politiska arenan i form av politiska bloggar, ledarsidor, debattforum, samt partiernas webbsidor. Man har också en mer renodlad bloggkrönika kallad Veckan i bloggosfären."

Wilhelm Svensson
"Vad Jörgen misstar sig är att det inte är en bloggare som skriver de nya tankarna, det är läsaren som tänker dem. Genom att förena en mängd olika informationskanaler, om att läsa flera bloggares tankar, åsikter och idéer skapas en dynamik som är underbar för vår fortsatta samhällsutveckling. Tidningarnas svartvita värld är borta! Globaliseringen har nått gräsrotsnivå! Detta har inte Jörgen, Ekot eller Sveriges Radio förstått."

Aqurette.com
"Men Tidningskrönikan kommer Sveriges Radio även fortsättningsvis att sända varje dag. Samma kvällstidningar och kommersiella krafter kommer då till heders igen, med den skillnad att journalisterna och författarna som får utrymme på ledarsidorna då anses "verkligt nyskapande och kreativa"."

Erik Laakso
"Jag tror att Jörgen I trampade i en förutsägbar fälla eftersom det verkar som om han trott att vi bloggare är utbildade skribenter, och om han inte trodde det så är det förvånansvärt att det tog 41 veckor att komma fram till att bloggsfären inte alltid skriver med ackuratess, men nog tror jag att det varje vecka går att hitta 3 bloggskribenter, inom ett samlat ämne, som skriver klart jämförbart med ledarskribenterna på Tidningen Ångermanland eller på Folket eller på andra landsortstidningar."

1 kommentar

Röster om radio och bloggar

Som tidigare nämnts här på bloggen så har bloggkrönikan från SR Ekot punkterats, vikts ihop och lagts i radioarkivet. Den är nedlagd. En del av motiveringen bakom beslutet var:
Revolutionen kommer inte att sändas i tv, den kommer inte att gå i…