Meghan når ut via Youtube och de nya villkoren för musikdistribution exemplifieras

Meghan_juliusMeghan Julius är 18 år och bor i Jeffersonville, Indiana, USA. Hon kommer snart att börja plugga på ett college i Louisville men vill flytta till Dallas efter första terminen. Meghan spelar gitarr och sjunger och hennes största influenser är Pat Benatar, Joan Jett, Blondie, Cyndi Lauper, New Order, AC/DC, The Eurythmics, Madonna, The Go Gos, Billy Idol och det svenska bandet The Sounds. Hon har även ett eget band kallat Meghan Julius Band.

För en vecka sedan registrerade Meghan sig på videosajten Youtube.com. Där har hon hittills laddat upp fem videoklipp där hon spelar och sjunger ett antal låtar, bland annat några covers av artisten Terra Naomi. I ett av hennes klipp sjunger hon låten This is the first day of my life av Bright Eyes. Klippet laddades upp för tre dagar sedan. Hittills har det visats 142 511 gånger och kommenterats av 1728 personer. 1456 Youtube-registrerade medlemmar har lagt till klippet som en favorit och låten har rankats av 2224 personer med en medelranking på fyra av fem stjärnor.

Alla Meghans videoklipp är filmade med en stillastående kamera och med enklast möjliga teknik. Bland annat sitter hon i sitt garage och i sitt sovrum och sjunger. Youtube är ett i raden av exempel på hur villkoren för musikbranschen radikalt förändras. Meghan visar att det går att nå ut utan mediabudget, skivbolag i ryggen eller dyr teknisk produktion. Vilket bolag signar henne först?

I klippet nedan sjunger Meghan Say it’s possible, en cover av artisten Terra Naomis låt, också hon flitigt förekommande på Youtube.

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer

Frågan är om inte skivbolagen kommer utnyttja Youtube med etablerade artister. Volkswagen lyckades ju rätt bra med att lägga upp sina reklamfilmer med Peter Stormare.
Kul att unga nya artister kan slå, helt gratis!

Still f*****g awesome

Första gången jag skrev om Meghan var i det här inlägget på Bisonblog från juli 2006. Sedan dess har jag berättat om henne på Kajen vid några tillfällen. Nu, snart fyra år senare prenumererar jag fortfarande på hennes youtube-kanal. Och…