Därför är en vanlig mobil hetare än 100 000 kronors-kameran

"Varför ska jag bambusa från mobilen när jag har kameror för 100 000 kr tillgängliga". Frågan kom från en vän som är tv-fotograf och var en reaktion på mitt förslag om att använda bambuser som livebloggtjänst, istället för att filma med vanlig kamera och ladda upp klippen på en videotjänst.

Bambuser är videotjänsten som alla talar om just nu. Där kan du sända live från din mobiltelefon eller webbkamera när som helst, var som helst. Vid första anblick känns det inte som något revolutionerande, men jämförelsen med dyrare teknik visar tydligt vad som håller på att hända. För bara tio år sedan skulle det krävas betydligt mer avancerad teknik och utrustning för att kunna direktsända rörliga bilder och ljud i realtid. Idag krävs bara en mobiltelefon. Visst, bildkvalitén är självklart inte i nivå med en semiprofessionell 3ccd-kamera som tv-stationerna använder. Men närvarokänslan finns där ändå, och det är ofta det som är grejen med livesändningar. Det är som att åka runt med en sändningsbuss i fickan. Ständigt redo för att dokumentera och sprida bilder från händelser som äger rum just nu. Och du kan samtidigt, via den inbyggda chatten, föra en dialog med tittarna. Det kanske är det som är det mest särskiljande draget hos tjänsten.

Otippat var tidningen Nöjesguiden tidigt ute med tjänsten. De låste in sin medarbetare Anastelle Wieslander i en vecka med uppgift att bara kommunicera med omvärlden via nätet, och företrädesvis Bambuser. Hur det gick kan du läsa i senaste numret eller på de arkiverade sidorna från veckan.

Bambuser kan du titta på ett ständigt flöde av både realtidssändningar och arkiverade klipp. Det går också att via Google Maps se var klippen är inspelade och på så sätt hitta rörliga bilder från olika platser i världen.

Som du säkert förstår är det här bara början. Det är lätt att fantisera om användningsområden för den smidiga tekniken. Bilisten som stannar till vid en olycksplats kan filma vad hon ser och samtidigt få hjälp i realtid från en läkare på annan plats. Samtidigt tillåter chattfunktionen att vem som helst kan gå in och hjäpa till genom att bidra med information, eller bara följa händelseförloppet för att hålla sig uppdaterad. I framtiden kommer du att kunna se direktsända konserter med hundratals kameravinklar. Alla med en egen bildproducent, som är du eller jag.

Bjorn
Håll koll på Bambuser den närmaste tiden. Du kommer att få se flera stora mediaaktörer ta till sig tekniken. Allt ifrån informationskampanjer till artistpromotion finns bland pilotprojekten. Och vill du ligga i absolut framkant kan du följa Björn Falkeviks sändningar. Han är en av de största Bambuserentusiasterna och lite av en bambuserkonsult för de som vill pröva på tekniken.

Amerikanska Yahoo har gjort en snygg och smidig tjänst som påminner om Bambuser. Men den är begränsad till webbkameror. Dock värd att kolla in.

På bilden: Björn Falkevik och hans stativmonster bestående av bland annat en Nokia N95, separat videokamera, extern blixt, extern mikrofon m.m.

8 kommentarer

Tänk vad mycket det är som folk inte vågar göra med sina mobiler pga att det är helt omöjligt att veta vad operatörerna tar betalt för tjänsten/trafiken…
Nån som vet hur det funkar med det här?

Bambuser i all ära, men alla sändningar jag sett och följt har varit sprakiga, suddiga och skakiga. De tre S:en man inte vill få levererat när man konsumerar rörliga medier.

Jag känner bara ytligt till tjänsten som heter ComVuPocketCaster (?) eller nåt liknande. Är det också som Bambuser, eller?
Själv använder jag Bambuser och tycker att det fungerar toppen. Det är en härligt pirrande känsla att som du (m.fl)skriver ha en ”sändningsbuss i fickan”.