Peer Science

Erik Stattin uppmärksammar hur den ryske matematikern Grigori Perelman anses ha löst ett stort matematiskt mysterium (Poincaré-hypotesen). Under arbetet har han löpande publicerat sitt arbete offentligt och gjort det möjligt för andra matematiker att vidareutveckla hans teorier. På så sätt har Perelman fått nya infallsvinklar och synpunkter på den pågående forskningen. Ett intressant exempel på hur forskarsamhället utvecklats de senaste åren.

Ur Stattins inlägg på MyMarkup:
"Han väntas också tacka nej till ett pris på en miljon dollar som utlovats till den som löser Poincaré-hypotesen, och matematikersamfundet verkar vara överens om att han har gjort det. Men, och nu kommer vi till det intressanta, för att vinna priset krävs att han har publicerat sitt bevis i en granskad vetenskaplig tidskrift, vilket Perelman inte gjort, utan istället valt att lägga ut sina papper hos den öppna pre-print-tjänsten arXiv (se nedan) och sedan har andra jobbat vidare utifrån dessa."

Andra bloggar om: , ,