Laxbutiken i Heberg är obemannad tack vare RFID-teknik

Patrik Henningsson, tekniker och reporter hos min gamla arbetsgivare TV4 Halland, håller sig i framkant. I ett inslag rapporterar han om den nya obemannade Laxbutiken i Heberg som använder RFID-teknik för att debitera sina kunder. Se inslaget.

Tv4_rfid

Förklaring av RFID från susning.nu:
"RFID står för Radio Frequency Identification och är en teknik som används som elektroniska informationsbärare på föremål och platser. RFID brukar också kallas elektroniska streckkoder." Läs mer.

Erik Stattin har skrivit mycket och initierat om riskerna med RFID (en teknik som ofta behandlas i anslutning till debatten om det växande storebrorssamhället). Läs flera poster om RFID hos Erik på MyMarkup.

Uppdatering:
Erik Starck på bloggen Framtidstanken snappar upp mitt inlägg och utvecklar ett resonemang kring RFID. Från slutet av inlägget:

"Det är lite intressant att en teknik och en utveckling som i grunden kan revolutionera en hel industri föräras ett kort inslag i lokalnyheterna i Halland, medans t.ex. ett avtal mellan facket och arbetsgivarna om löner blir en stor nyhet. Jag kan förstå att det senare har en mer direkt inverkan på många människors liv, men det är slående hur blinda medierna är för stora förändringar på lite längre sikt än den närmsta veckan." Hela inlägget.

Ping. Andra bloggar om: , , , , ,