Allt viktigare omvärldsbevaka bloggosfären

Niklas Flyborg, vd för mediabevakningsföretaget Observer menar att bloggbevakning blir allt mer efterfrågat av kunderna. En utveckling som företaget redan sett i USA och som väntas nå även den svenska marknaden. Det säger han till Dagens Industri i en intervju. Förutom att se vad som sägs om det egna företaget vill man även hålla koll på de egna anställdas närvaro i bloggosfären.

Observers bloggbevakning har varit på tapeten tidigare här på bisonblog. Bland annat i det här inlägget som blev ett av de mest lästa hittills i bloggens historia och publicerades i februari 2006. Många gillar att metablogga och när jag publicerade den något inaktuella bloggbevakningslistan från Observer kom debatten igång. Flera personer tyckte att själva listan i sig är ett tvivelaktigt sätt att se på bloggosfären. Varför gör Observer en lista istället för att hävda att man bevakar hela sfären? Med verktyg som knuff.se, intressant.se, bloggportalen.se etc. så är det lättare än någonsin att bevaka ämnesområden, företag eller fenomen. Lägg till en Technorati-bevakning och du har en quick-fix-omvärldsbevakning av ditt företag på nätet. Gratis. Genast. Det kan dock krävas en del kunskap för att göra själva analysen av resultatet. Men verktygen finns där.

Den senaste mediebevakninglistan (pdf-fil) från Observer innehåller flera bloggar som inte är aktiva (t.ex. JKL blogg och Husmusen), trots att listan har korrigerats så sent som 8 september i år. Vad jag kan se skiljer den sig inte så mycket från den som publicerades strax efter att jag uppmärksammade listan senast, men jag har tyvärr inte den versionen sparad.

Det här är de bloggar som bevakas enligt den senaste listan:

456 Berea Street
Annas blog feat Mel E
Annica Tiger
Annika | Blogg
Attac
Beneath a steel sky
Biblioteksbloggen
Biblioteksrelaterat
Bildt Comments
Bisonblog
Blind Höna
Copyriot
Deeva
Det perfekta tomrummet
Det progressiva USA
Diagnos
Dibbuk
Dick Erixon
Doublescreening
En dröjande blick
En till Jenny
Entreprenörsbloggen
Erik Stattin
Errata
Fashionista.se
Framtidstanken
Fredrick Federley
Fredrik Malm
Frihet framför allt
Frihetspropaganda
Gastronomen
Gunilla Hjelm
Günthers snabbnoterade
Gärningsmannaprofilen
Haja.nu
Hakank blog
Henrik Alexandersson
Henrik Torstensson
Hertze
Husmusen
I chydenius fotspår
Idas blogg
Internetbrus
Isobels text och verkstad
Jinges Blogg
JKL Blog
Johan Norberg
Kulturbloggen
Malins blog
Manolo
Margot Wallström
Markmedia
Media Culpa
Mine
Mitt liv som populärkultursjunkie
Nicklas Lundblad
Nya ordlekar
När jag ändå har ordet
P-blogg
Peter Lindberg
Pirazine
Politikerbloggen
Q som i Qarlsson
Researcher
Sigges blog
Stationsvakt
Steffanie Muller
Subjektiv
The Broken Face
The house of ideas
The Jet Set Junta
The way we wear
TT-kritik
Uppkopplat.se
Vetenskapsnytt
Världsherravälde
Yukio

Ping. Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer

Observer säger sig följa bloggosfären

Som kund till Observer skulle jag definitivt dra öronen åt mig. De säger sig följa bloggosfären, men har totalmissat Betaalfa som nog just nu är en av de mest uppmärksammade bloggarna. Det kan bara betyda att de INTE följer bloggosfärens utvec…

Det är verkligen ett märkligt urval de gjort. I synnerhet då, precis som du påpekar, det numera inte är särskilt svårt att hålla koll på betydligt fler svenska bloggar än så. Noterar också att Niklas Svenssons ”Politikerbloggen” fortfarande finns med på listan, trots att den ligger i träda sedan flera månader.

Bloggvärlden är väldigt dynamisk och oerhört pendlande. Ett tag är några bloggar väldigt på hugget och aktiva, sedan kommer andra fram som är mycket aktiva, fram och tillbaka och upp och ner går det.
Det måste vara en omöjlig uppgift att ligga helt rätt i en sådan bevakning.
Jag tror Observer satsat på att ha koll på bloggar som hängt med ett tag. Om de kompletterar med koll på Intressant och Bloggportalen kan det väl vara vettigt för deras kunder.
För Observer ska ju ha koll för sina kunders skull.