Shake-your-booty-on-Youtube-kulturen håller ingen i handen

Damon Rasti står tillsammans med Gloria bakom en av Sveriges mest populära bloggar just nu, Tjuvlyssnat.se. På bloggen Damons lista skriver Damon om arbetet bakom Tjuvlyssnat, manipulering av besöksstatistik, onlineannonsering och andra frågor kring bloggande. Igår skrev han ett lite annorlunda inlägg där han gav uttryck för den oro många känner inför sexualiseringen av massmedia, skeva förebilder och känslan av att ingen håller oss i handen när mänskligheten visar upp sina värsta sidor online. Det är en stark text som lyfter frågor om föräldraansvar, jämställdhet och könsroller kopplat till en shake-your-booty-on-youtube-kultur med mobilfilmade övergrepp och silikondrömmar långt ner i åldrarna. Får vi den mediekultur vi förtjänar och är den bara en spegling av samhället? Finns de goda krafterna och vilka är dess representanter på nätet? Riskerar kritik mot dessa kulturyttringar (?) att avfärdas som moraliserande och det-var-bättre-förr-mentalitet, som Lotten Bergman säger i kommentarerna till inlägget?

Damon Rasti:
"För det är ett hårt grepp de håller om oss. Det är kändishysteri, sexställningar och porriga kläder. Vilka de är vet jag inte. För det är överallt. Media. Och ingen vill bära ansvaret. I det uppskruvade tempot har ingen råd att inte hänga med. Sex sells baby. Special price for you. "Ansvaret ligger på föräldrarna". Och vilka är föräldrarna? Samma jävla idioter som redan blivit hjärntvättade. Mamman försöker hitta sin G-punkt med hjälp av Aftonbladet Söndag. Pappa är upptagen med att kolla baddräktsspecialen med Carolina Gynning i den andra tidningen. Och när man tröttnat på skitet så är det dags att hitta sig själv. Då är det lite fuckthesame att man har två förvirrade ungar som behöver en förebild. Släng dem framför TV.n eller datorn. Låt MTV eller Lunarstorm sköta jobbet. Bara jag slipper se dem ikväll."

När jag var på Internetworlds jubileumsmingel igår kväll talade man i en av paneldebatterna om det onda och det goda på Internet. – Det goda kommer alltid att segra, var panelens gemensamma slutsats (mer om debatterna kommer i ett senare inlägg samt på jubileumssidan under veckan). Kan bloggosfären fungera som motkraft eller spär den bara på mediatröttheten och bruset? Jag har inga svar men fick många nya frågor efter att ha tagit till mig Damon’s text. Många av tankarna återfinns också i boken Med uppenbar känsla för stil av journalisten Stephan Mendel-Enk. En bok om manlighet och våldskultur. Rekommenderas.

Jag ställer många frågor i det här inlägget. Frågor som jag tar med mig och hoppas få tydligare svar på i framtiden. Läs Damon Rasti under tiden.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , ,