Reklamfinanseriad blogosfär ofrånkomlig?

Måste bloggar bli reklamfinansierade för att få genomslagskraft? Den klassiska ”Vad är en blogg?”-definitionsträskfrågan blir för mig ytterst aktuell när Det progressiva USA hävdar att en fortsatt ideell blogosfär hämmar bloggutvecklingen i Sverige.

Måste bloggar bli reklamfinansierade för att få genomslagskraft? Den klassiska "Vad är en blogg?"-definitionsträskfrågan blir för mig ytterst aktuell när Det progressiva USA hävdar att en fortsatt ideell blogosfär hämmar bloggutvecklingen i Sverige.

"Jag tror inte att amatörbloggar som de som existerar i Sverige idag kommer att få någon egentlig genomslagskraft bland landets beslutsfattare eller den breda tidningsläsande publiken utan någon slags finansiering.

För att skriva en blogg som har sina egna källor och som kan förmedla en djupare analys räcker det inte med att sitta uppe på kvällarna efter ens dagsjobb och saxa artiklar ut tidningarna och sedan plita ner vad man tycker. Det är de professionella journalsterna redan mycket bättre på än vi."

Tidigare inlägg om proffsbloggare på bisonblog här och här.

4 kommentarer

Amatörbloggen får ge vika för den reklamfinansierade proffsbloggen?

Bisonblogg pekar på Det progressiva USA som tar upp frågan: Har amatörbloggarna någon framtid eller kommer de att hamna i bakvattnet av de professionella och reklamfinansierade dito?
Det progressiva USA:
Om den svenska bloggosfären skall få li…

Menar Lennart att bloggning handlar om genomslagskraft tror jag har han fel.
Vissa ser uppenbarligen på bloggning som en tävling om ”hits” eller i att presentera en akademiskt och intellektuellt acceptabel och godkänd uttrycksform, och det kan de ju göra.
Trots det tror jag att vanliga intellektuellt och akademiskt okvalificerade personer med vanliga jobb kommer att fortsätta att blogga på som vanligt, ganska obekymrade om ifall de har 2 eller 20000 hits om dagen.

Jag håller med dig litegrann och just ”privatbloggandet” var ju något som Moz Hussain pratade mycket om på bloggforum i november. Han berättade om explosionsartad ökning av MSN Spaces-bloggar som ofta bara är tillgängliga för ens messengerkontakter eller kompisar med inloggningsnamn. En parallell utveckling föga påverkad av ”powerbloggandet” känns det som.
Min sammanfattning av bloggforum här:
http://bisonblog.blogs.com/blog/2005/11/reflektioner_ef.html

Egentligen tror jag inte han menar att bloggning bara handlar om genomslagskraft.
Jag tycker att det som ”privatbloggare” är lite jobbigt att läsa hans blogg. Den är så välskriven att jag tänker att det inte är nån mening att skriva nåt alls för det blir i alla fall bara skräp om man jämför 🙂
Men bisonblogg kan jag läsa utan problem. Skojar bara 🙂
Jag tror motivationen till varför man skriver är viktig. För min egen del handlar det nog mest självkännedom och utveckling.
Ett problem med att jämföra och generalisera bloggar är just att de skrivs med olika motivation och förutsättningar.