Val av community – en fråga om socioekonomisk klass?

Den senaste tiden har communityt Facebook fullkomligt exploderat i antal svenska användare. Och sajten har varit populär i USA en tid. Men varför väljer användarna just Facebook, och inte MySpace till exempel?

I många fall kan teknisk funktionalitet vara avgörande för en tjänsts poularitet, men Danah Boyd menar att det handlar om klass. I en artikel som jag hittade via Erik Stattin beskrivs profilen på användarna av MySpace och Facebook med utgångspunkt från social klass.

"Until recently, American teenagers were flocking to MySpace. The
picture is now being blurred. Some teens are flocking to MySpace. And
some teens are flocking to Facebook. Who goes where gets kinda
sticky… probably because it seems to primarily have to do with
socio-economic class."

"The goodie two shoes, jocks, athletes, or other "good" kids are now going to Facebook." […] "MySpace has most of the kids who are socially ostracized at school because they are geeks, freaks, or queers."

Boyd pekar också ut det faktum att klasskillnader i USA sällan handlar om inkomst, utan om livsstil och umgänge. Om du vill förstå vilka mekanismer som driver community-medlemskap och backstoryn till hur både MySpace och Facebook blivit populära rekommenderar jag verkligen att du läser hela artikeln.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer

Jag har konton på båda sajterna, tycker dock att Facebook är snyggare och därför roligare att hänga på. Har nog knappast loggat in på MySpace mer är kanske fem gånger, blev medlem för säkert ett år sedan eller mer. Fulare och mer svårnavigerad sida får man leta efter.
Men å andra sidan är jag kanske mer typen ”college” än alternativ”. Inser jag efter att ha läst (nästan hela) artikeln. Om den uppdelningen nu stämmer. Lite läskigt.

Jag får nog anses vara en ”alternativ” grabb. För mig är det dock enbart FB av de två som jag över huvud taget förstår mig på. Reggade en användare på MS för kanske ett år sen. Tyvärr förstod jag inte ens hur jag loggade in – i princip. Galet krånlig sida.
FB funkar för ändamålet; hålla kontakten med högskolevänner.