Det man inte ser finns inte

Jag tittar på fyran. Det handlar om nån slags intervention. En man har varit sexmissbrukare i 7 år. Började redan på smekmånaden tydligen. Nu är paret hos en religiös äktenskapsrådgivare.

Mannen säger att han vill deala med sitt shit. Han har redan erkänt en affär. Rådgivaren tänker göra lögndetektortest och frågar innan om det finns något som mannen vill berätta, eftersom det ändå kommer att komma fram i testet. Mannen bryter ihop. Gråter. Säger jag vill bli hel. Jag är redo. Det finns mer. Det var inte bara en, det var flera. Det var sexlinjer, tillfälliga kontakter, porr, onani, fantasier. Mannen gör testet. Maskinen säger att han talar sanning. Mannen är lättad.

Samma kväll på hotellet. Mannen fortfarande lättad. Kvinnan mår illa. Hon uppskattar hans ärlighet. Hon hatar den information hon fått. Hon hatar hans blick. Hon tänker på alla år och allt ljug. Hon tänker på barnen. Tänk om de fått hiv? Mannen är lugn. Kvinnan tycker det är sjukt att de använt lögndetektortest. Hur ska hon lita på honom? Han har ljugit mer än talat sanning. Vad är sant? Vem är han?

Nästa dag. Kvinnan ensam med rådgivaren. Förklarar dubbla känslor. Rådgivaren låter henne slå aggressionen ur kroppen på en stum pelare. Hon slår och gråter. Slår och gråter. Slår och gråter. I ensamhet. Det känns bättre.

Mannen gör övningar med rådgivaren. Rollspel där han spelar sin dotter och ställer frågor till sig själv. Han gråter. Han säger att missbrukaren inte är en del av honom. Det är någon annan. Mannen ber gud om förlåtelse på rådgivarens uppmaning.  Åttio procent av sexmissbrukarna blev utnyttjade som barn. Mannen blev det också. Mannen gråter igen.

Mannen och rådgivaren gör upp en straffskala och en metod för hur han ska blockera alla fantasier i huvudet. Kvinnan får tycka till om straffen. Som straff för samtal till en sexlinje föreslår mannen avhållsamhet från hockey i en månad. Kvinnan accepterar inte. Om det händer är det slut säger hon. Mannen accepterar. De ber tillsammans.

Mannen och kvinnan sitter tätt framför varandra och säger Jag älskar dig. Tack. Jag älskar dig. Tack. Jag älskar dig. Tack. Det lyser i bådas ögon. Rådgivaren säger det var allt. Mannen och kvinnan omfamnar varandra. Jag älskar dig så mycket. Jag älskar dig också. Tack för allt. De går ut tillsammans. Hand i hand.

1 kommentar